Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I dag vill jag att regeringen tydligt ger ett uppdrag till FHM att presentera en plan för hur vi öppnar upp samhället” – Hör Nyamko Sabuni (L) i 30 minuter. Foto: SVT

Sabuni om regeringens coronabesked: ”Vaga och otydliga”

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabuni (L) eftersöker en konkret plan för hur Sverige ska öppna upp samhället efter pandemin.

– Jag vill att Folkhälsomyndigheten föreslår till regeringen öppnandet. Vad ska bort – gärna allt ska bort, och vilket datum det ska ske, säger hon i  SVT:s 30 minuter.

Regeringen har gett besked om att Sveriges covid-restriktioner kan hävas tidigast om två veckor. Men Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är kritisk.

– Väldigt vaga, osammanhängande besked, säger hon i kvällens 30 minuter.

Vad är det för besked du vill ha?

– Att regeringen ger ett tydligt uppdrag till Folkhälsomyndigheten att presentera en plan för hur vi öppnar upp samhället, säger Sabuni och jämför med andra länder som börjat omvärdera om corona ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

Vad är skillnaden mellan en sådan plan och det besked som gavs i dag?

– Jag vill att Folkhälsomyndigheten föreslår till regeringen öppnandet. Vad ska bort, gärna allt ska bort, och vilket datum det ska ske, svarar Sabuni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.