Foto: SVT

Sabuni lämnar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) lämnar regeringen. Hon stannar inte heller som riksdagsledamot.

Nyamko Sabuni var integrations- och jämställdhetsminister 2006-2010. Därefter har hon varit jämställdhets- och biträdande utbildningsminister.

Hon har även avsagt sig sin plats som riksdagsledamot. Hon lämnar sina uppdrag på egen begäran.

Sabunis efterträdare som jämställdhets- och biträdande utbildningsminister kommer att presenteras vid en pressträff klockan 10 i Rosenbad. Där kommer statsminister Fredrik Reinfeldt, utbildningsminister Jan Björklund och det nya statsrådet att delta.

-Vi kan inte säga något mer om det nu, säger Jan Björklunds pressekreterare Elin Boberg till TT.

Enligt uppgifter till SVT är Nyamko Sabunis efterträdare folkpartist. 

Diskrimineringslagar

Jag har sedan länge bestämt mig för att inte kandidera till riksdagen i valet 2014, och har därför kommit fram till att jag bör ge en efterträdare tid att komma in i jobbet i god tid före valet, skriver Nyamko Sabuni i ett pressmeddelande.

– Jag är mycket tacksam över allt det stöd jag har fått från så många under åren som minister. Jag är tacksam för förtroendet att få vara statsråd som först Lars Leijonborg och sedan Jan Björklund har visat mig.

– Jag är särskilt stolt över etableringsreformen, en sammanhållen diskrimineringslagstiftning, kampen mot våld mot kvinnor och kampen mot hedersvåld.

”Orädd politiker”

– Jag beklagar att Nyamko Sabuni bestämt sig för att inte kandidera för återval 2014, säger Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet.

–  Nyamko Sabuni har varit en orädd politiker som vågat säga sitt hjärtas mening, inte minst i de ofta kontroversiella integrationsfrågorna. Hon har gjort tydliga avtryck inom integrations- och jämställdhetspolitiken i Sverige, säger han.

– Nyamko Sabuni är en förebild för unga invandrarkvinnor. Hon kom till Sverige från Burundi när hon var tolv, och hon har visat att allt är möjligt. Jag vill tacka Nyamko Sabuni för de insatser hon gjort i regeringen.

Kontroversiell

Redan i februari 2012 meddelade Nyamko Sabuni att hon var på väg att lämna politiken.

– Det är dags att göra något annat. Kanske inom näringslivet. Eller plugga, sade hon då till Chefstidningen.

Nyamko Sabuni kallar sig inte feminist utan liberal.

Hon har gjort flera kontroversiella utspel. Ett av de mera uppmärksammade var när hon föreslog obligatoriska gynekologkontroller för att komma åt problemet med könsstympning.

Hon har också gett ut boken ”Flickor vi sviker” som handlar om hedersvåld.

Nyamko Sabuni föddes 1969 i Bujumbura, Burundi.

Åren 2002-2006 var Sabuni riksdagsledamot och ledamot i näringsutskottet.

År 2006 utsågs hon till integrations- och jämställdhetsminister. Sedan 2010 är hon jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister.

Sabuni har sedan 2010 varit ledig från uppdraget som ordinarie ledamot i riksdagen.

Källa: TT

Nyamko Sabuni är det fjärde statsrådet som lämnar regeringen under mandatperioden.

Tidigare har försvarsminister Sten Tolgfors (M), miljöminister Andreas Carlgren (C) och närings- och energiminister Maud Olofsson (C) lämnat regeringen.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyamko Sabuni avgår

Mer i ämnet