Det behövs en samordnande kraft som säger: på det här sättet ska vi genomföra en strategi för att nå de resultat vi behöver, säger Nyamko Sabuni i Morgonstudion

Sabuni om coronastrategin: Regeringen gör inte tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tycker inte regeringen har gjort tillräckligt för att klara av den svenska strategin för att bekämpa corona-epidemin.

– Man har fallerat i att få strategin att fungera, säger hon.

Nyamko Sabuni (L) är kritisk till hur regeringen genomför den strategi Folkhälsomyndigheten lagt fram för hur Sverige ska klara corona-pandemin. Det berättade hon på måndagen i SVT:s Morgonstudion.

– Sveriges strategi tror jag på, den som Folkhälsomyndigheten har rekommenderat. Att isolera äldre och vidta åtgärder för att kontrollera smittspridningen och att inte stänga ner hela samhället så att flera saker kan fortsätta att fungera, säger hon och fortsätter:

– Däremot är jag inte fullt ut nöjd med vilka åtgärder regeringen eventuellt har vidtagit för att vi ska leva upp till den här strategin.

Inte lyckats skydda de äldre

Nyamko Sabuni lyfter det hon tycker är den mest självklara bristen, att man inte lyckats att isolera de äldre från smittan.

– De pigga 70-plussarna har klarat det här jättebra, de har verkligen tagit ett stort ansvar för samhället och hållit distansen, men det har inte funnits någon uttryckt plan för hur man ska göra med hemtjänsten till exempel, säger hon och fortsätter:

– På äldreboenden är det många timanställda, med låg utbildning och som kanske inte kan språket, det skapar också problem. Jag menar att man har fallerat i att få den här strategin att fungera.

Politiskt ledarskap saknas

Nyamko Sabuni säger att det behövs en politisk samordning och att man tar ett ansvar för att strategin ska implementeras på rätt sätt.

– Vi säger att masstester är viktiga, men det händer inget. Då är det politiskt ledarskap som saknas. Det behövs en samordnande kraft som säger: på det här sättet ska vi genomföra en strategi för att nå de resultat vi behöver, säger Nyamko Sabuni.

Liberalerna är ett av partierna som ingår i januari-samarbetet och är därmed ett av partierna som samarbetar med regeringen.

Se hela intervjun med Nyamko Sabuni här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.