Pariledare Nyamko Sabuni ber sina partikollegor om ursäkt efter uttalande om regeringsfrågan. Foto: Foto: Henrik Montgomery / TT

Sabuni om SD-besked: Det blev pannkaka

Uppdaterad
Publicerad

I en DN-intervju öppnar L-ledaren Nyamko Sabuni för att släppa fram en regering där SD ingår. Tvärtemot tidigare partibeslut. Efter intern kritik, ber nu Sabuni om ursäkt i ett sms.

”Vänner! Intervjun i DN blev inte bra. Det blev en pannkaka rent ut sagt. Jag lät mig själv förledas i att spekulera i flera led i regeringsfrågan och svaret skulle självklart vara NEJ hela vägen. Mitt misstag. Mitt ansvar. Jag ska göra mitt bästa för att återupprätta förtroendet för vårt landsmötesbeslut. Med hopp om stöd i detta arbete, Nyamko” skriver L-ledaren i ett sms till partistyrelsen enligt uppgifter till Aftonbladet.

Frågan om relationen till Sverigedemokraterna har splittrat Liberalerna under flera år. Och den är fortfarande sårig.

Beslut i partirådet

När Nyamko Sabuni i DN-intervjun inte längre vill lova att partiet ska stoppa en regering där Sverigedemokraterna ingår blir det därför reaktioner.

– Att sitta i förväg och ge skarpa besked om ståndpunkter som man sedan måste äta upp, det gör jag inte, utan det kommer vi i vårt parti att bestämma när det är dags, säger hon i intervjun.

Förra våren beslutade L:s partiråd att man ska sikta på att sitta med i en borgerlig regering efter nästa val. L ska i en sådan regering kunna söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier, inklusive Sverigedemokraterna.

Att medverka till att SD får sitta med i en regering är dock uteslutet för L, ansåg partirådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.