Nyamko Sabuni aviserade sin avgång som partiledare för Liberalerna på en pressträff. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sabunis första ord efter avhoppet: Lyckades inte ena partiet

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare L-ledaren Nyamko Sabuni misslyckades med att ena partiet och vända opinionen. Det säger hon i sin första intervju efter avhoppet i TV4 Nyhetsmorgon.

– Jag ser en enorm uppslutning bakom Johan Pehrson, säger hon.

Det var i fredags som Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni plötsligt aviserade sin avgång och i samband med detta ställde hon inte upp på några intervjuer.

Nu ett par dagar senare säger hon i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon att det var rätt beslut att lämna partiledarposten och att hon kan se att det finns en stor uppslutning bakom efterträdaren Johan Pehrson.

”Upplevd splittring”

– Det är två saker som jag inte lyckats med, det ena är att ena partiet och det andra är att vända opinionen. Därför fattade jag ett beslut om att lämna över stafettpinnen till Johan Pehrson, säger Sabuni och fortsätter:

– Jag pratar inte om bristande stöd, tvärt om har jag haft ett enormt stöd i mitt parti, jag pratar däremot om en upplevd splittring. Vi har gått igenom en svår period och fattat många svåra beslut. Det är klart att det finns individer i vårt parti som inte riktigt förlikat sig med de besluten.

Beslutet att avgå var helt hennes eget men nu känner hon ett vemod.

– Jag hade sett fram emot att leda mitt parti i valrörelsen. Jag kände stark uppslutning, men inte från hela partiet.

I framtiden kommer Sabuni att ”hjälpa och bistå” partiet om de behöver henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.