Foto: SVT

”Jag såg lånen som välgörenhet”

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Sundgren brukade sms-låna 20.000 på en kväll för att finansiera sitt spelmissbruk.

–Jag såg det som välgörenhet, säger han i Gomorron Sverige.

Antalet snabblåneföretag har mer än fördubblats de senaste fem åren och de är allt fler unga som dras in i skuldfällan. Gustav Sundgren var 21 år när han lånade som allra mest via sms för att finansiera sitt pokerspelande på nätet.

–Det började egentligen tidigare. Jag kunde låna 20 000 på en kväll och de gick direkt in i spelandet, de försvann ju lika snabbt. Har man en internetkoppling eller en telefon är det hur lätt som helst, säger han i Gomorron Sverige.

SVT granskar snabblånen

Gustav Sundgren är i dag fri från sitt spelmissbruk och arbetar med att hjälpa andra i samma situation. Han menar att sms-lån är alldeles för lättillgängliga och att det krävs hårdare regler för vilka som kan ta lånen.

”En dödsfälla”

–Jag har mött flera hundratals människor sedan 2007 med missbruksproblem och problem med kriminalitet som direkt tar det här som en möjlighet att kunna fortsätta sina aktiva missbruk. Jag ser den här hanteringen som en dödsfälla.

SVT har granskat snabblåneföretagen som lånar ut till extremt hög ränta. För Gustav Sundgren betydde inte den höga räntan något i sin desperation att kunna fortsätta spela.

–Räntan var inte relevant, jag visste att jag inte skulle kunna betala det men det var spelet som stod i fokus. I det läget tyckte jag att det var välgörenhet för att gjorde att jag kunde finansiera det jag höll på med. Det var först senare som jag insåg allvaret i det hela.

Halv miljon i skulder

Till slut hade Gustav Sundgren ungefär en halv miljon i skulder och än är han inte skuldfri.

Det är oklart vem som har ansvar för att förhindra de extremhöga räntorna som låneföretagen använder sig av- Den ockerlag som existerar har inte tillämpats på mycket länge – ingen har fällts för ocker på 17 år.

Överåklagare vid utvecklingscentrum, Tomas Häggström sa i Gomorron Sverige att åklagarmyndigheten inte har tillsynsansvar och därför krävs det att någon tillsynsmyndighet eller organisation som har insikt i problemet anmäler, för att åklagarmyndigheten ska ta upp och granska problemet.

–Ett av problemen är att polis och åklagare inte har fått information i form av anmälningar. Man kan tänkas att det finns kunskapsbrister när det gällesvt r samverkan mellan oss och andra myndigheter.

Efter SVT:s granskning har Häggström kallat till möte med Konsumentverket för att utreda ansvarsfrågan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet