Sahlin: Extremism allvarligare än många tror

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin vill hjälpa personer som dragits i extrema rörelser att hoppa av. Hon vill också att fler ska våga berätta om de hot de utsatts för.

Mona Sahlin presenterades på torsdagen som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. I Aktuellt berättade hon vad hon planerade att göra under det två år långa uppdraget.

– När jag är färdig ska fler veta hur det extrema våldet ser ut och vad man kan göra åt det. Och så vill jag att fler veta hur de ser att personer närmar sig extrema rörelser och vad man som gör som lärare, polis eller föreningsledare.

– Fler behöver hjälp att hoppa av extrema organisationer något vi inte har så stor erfarenhet av när det gäller islamistiska rörelser och det kommer Sverige behöva.

Sahlin planerar att fokusera mycket på utbildning. Hon menar att situationen med extremt våld, både från höger och från vänster, är värre än många tror.

– Det påverkar vår demokrati redan idag. Jag vet många som hoppar av politiken eller inte vågar ta plats på torgmöten. Och om misstron mot samhället växer så växer också de här organisationernas möjlighet att sko sig på folks rädsla.

Mona Sahlin har själv hotats som politiker men hon tror att den bakgrunden är en fördel snarare än en nackdel.

– Jag vet hur det är att vara hotad och jag vet att många inte berättar om hur det är att vara hotade. Då gäller det att få fler att berätta om hur det ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer