Sahlin kräver besked om Nato

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen måste lämna tydliga besked om Sveriges förhållande till Nato. Det kräver Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin av statsminister Fredrik Reinfeldt.

I ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt konstaterar Mona Sahlin och hennes utrikespolitiske talesman Urban Ahlin att ”centrala ministrar i regeringen driver olika linjer om svenskt samarbete med Nato”.

De framhåller att Socialdemokraterna upprepade gånger försökt få svar på viktiga frågor om samarbetet med Nato.

Baltikum?

-Ska vi verkligen ställa upp på Natos försvarsåtaganden mot andra länder i Baltikum? Och vill vi verkligen se svenska Jas-plan i Natoluftrum försvara Natoområden? säger Mona Sahlin till TT.

-Här har regeringen inte varit tydlig och lämnat tydliga besked. Jag ser en glidning mot ett Natomedlemskap som jag inte vill se, säger hon.

Det öppna brevet delades ut till journalister i samband med utrikesnämndens möte på slottet i måndags. Syftet med utrikesnämnden är att regering och opposition ska diskutera viktiga utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

Togs inte upp i nämnden

-Om Mona Sahlin hade några seriösa frågor om detta, så borde hon väl ha tagit upp det på utrikesnämnden, där statsminister, försvarsminister och utrikesministern var närvarande. Men trots det tog hon inte upp det, det är anmärkningsvärt, för då hade vi kanske kunnat informera om ett och annat, säger Carl Bildt till TT.

Reinfeldt: Ingen Nato-utredning

I brevet vill Mona Sahlin också ha besked om regeringen ska genomföra en utredning av ett svenskt Nato-medlemskap.

-Jag vill bara understryka att vi har inte öppnat för någon Natoutredning som det beskrivs i brevet. Den svenska säkerhetspolitiska doktrinen gäller fortsatt som grund, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

-Jag vill dock påpeka att det finns en typ av ömsesidighet i förpliktelserna kopplat till Lissabonfördraget, som gör att vi ju numera uttrycker oss så att vi bygger den svenska säkerheten tillsammans med andra och att vi välkomnar ett säkerhetspolitiskt samarbete och utbyte. Det är inte länkat till Nato utan till vårt närområde och EU, säger Reinfeldt.

Carl Bildt sade i den utrikespolitiska debatten i riksdagen för en tid sedan att det är naivt att ställa frågor om försvarsplanering i riksdagen, när Urban Ahlin ville ha besked om Sverige ska delta i Baltikums försvarsplanering.

TT: Är det inte rimligt att svenska folket får veta om Sverige ska delta i andra länders förvarsplanering?

-Jo, i så fall skulle vi ha informerat om detta. Men detaljdiskussionen om försvarsplanering för vi sällan via presskonferenser. Men utrikesnämnden är traditionellt det organ vi har för att ställa frågor och lämna information om sådana saker. Det är ju litet anmärkningsvärt att hon inte gjorde det när alla berörda ministrar var på plats, säger Carl Bildt till TT.

TT

Försvarspolitisk inriktning

”Det militära försvaret ska enskilt och tillsammans med andra försvara Sverige och främja vår säkerhet, både i Sverige, i närområdet och utanför närområdet. Hela Sverige ska försvaras.”

Så står det i texten ”Politikens inriktning” på Försvarsdepartementets webbsida.

Försvarsdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.