Omar Mustafa från Islamiska förbundet och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i debatt i Aktuell Foto: SVT

”Saker som sägs i reportaget är oacceptabla”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll kunde Uppdrag Granskning med hjälp av dold kamera-inspelningar visa att muslimska ledare i svenska moskéer förespråkare en helt annan kvinnosyn än den som kommuniceras utåt av församlingen.

Bland annat sade flera ledare som Uppdrag Granskning filmat att en kvinna bör ha sex med sin man även då hon inte vill och att en muslimsk kvinna inte bör polisanmäla sin man om han misshandlar henne.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och Omar Mustafa, ordförande för Islamiska Förbundet möttes i en debatt i Aktuellt för att diskutera reportaget.

-Flera saker som sägs i reportaget är oacceptabla, sade Erik Ullenhag.

-Det är en bedrövlig bild som kommer fram i programmet. Man kan aldrig legitimera våld mot kvinnor. Det finns inga förmildrande omständigheter, inga undantag – och det handlar inte bara om svensk lagstiftning, utan också med islams värdegrund, sade Omar Mustafa.

Att moskéer ska ha en officiell linje utåt, men en annan internt, är ingenting som Omar Mustafa känner igen.

Han menar istället att problemet är de ”lekmannaimamer” som agerar i de klipp som sändes i Uppdrag Granskning.

-De här personerna har inte tillräcklig kunskap i islamisk teologi och inte heller i hur det svenska samhället fungerar.

Omar Mustafa framhåller att det är viktigt att de berörda församlingarna nu vidtar åtgärder.

Hälften av de moskéer som Uppdrag granskning besökte får statligt bidrag. Erik Ullenhag ville inte svara på frågan om det är rätt, utan framhöll att församlingarna för att få bidrag måste stå upp för de grundläggande värderingarna i samhället. Till exempel jämställdhet och demokrati.

-De här församlingarna har nu ett upprensningsarbete att göra, men jag vågar nog säga att den absoluta majoriteten av sveriges muslimer står inte bakom de här värderingarna, sade Erik Ullenhag.

-Men de patriarkala strukturerna finns och det är ett bekymmer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.