Med dold kamera frågade reportrarna imamer om bland annat våld i relationer.

”Det här är inte att slå”

Uppdaterad
Publicerad

Flera religiösa ledare i Sveriges största moskéer anser att en kvinna inte ska gå till polisen om hennes man slår henne. Det visar onsdagens reportage i Uppdrag granskning.

Flera religiösa ledare i Sveriges största moskéer anser att en kvinna inte ska gå till polisen om hennes man slår henne. Det visar onsdagens reportage i Uppdrag granskning. Två kvinnor utrustade med dolda mikrofoner har besökt bland annat Islamic Center i Malmö där imamen avrådde dem från att gå till polisen.

– Imamen talar dålig svenska. Han förstod inte vad kvinnorna frågade om, förklarar Bejzat Becirov, vd för Islamic Center.

De två  kvinnorna gömde mikrofonerna  under traditionella muslimska heltäckande svarta kläder och bad att få prata med en imam om sina äktenskapliga problem. Fyra frågor ställdes i moskéerna: Kan min man gifta sig med fler än en kvinna , får jag själv bestämma över min kropp och neka min man sex, får min man slå  mig – och ska jag i så fall gå till polisen?

Den första moskén låg i en källarlokal i Malmö. Imamen talade ingen svenska så tolken tog över rådgivandet. Han frågar kvinnorna:

-Hur många gånger har din man slagit dig...tio, tjugo?

Och så slår han sig själv på armen upprepade gånger samtidigt som han säger:

-Det här är inte att slå!

De fortsätter till den största islamska församlingen i Malmö, Islamic Center, där de genast stöter på en imam. På frågan om den slagna kvinnan ska anmäla sin man till polisen svarar han:

-Du är muslim...du kan få problem.... kan ta barnen!

Islamic Centers egen familjerådgivare svarade inte som den imam  kvinnorna först mötte. Familjerådgivaren anser att en misshandlad kvinna själv avgör om hon vill polisanmäla.

Men sex av de tio imamer som kvinnorna i UG:s reportage frågade anser att slagna kvinnor inte ska gå till polisen. I nio moskéer får kvinnorna svaret att mannen får gifta sig med flera kvinnor, trots att detta inte är tillåtet i Sverige. Sex av tio imamer slår fast att kvinnan inte kan neka mannen sex, även om han slår henne.

Men imamernas syn på kvinnan delas av få svenska muslimer, påpekar muslimen och professorn idéhistoria, Mohammad Fazlhashemi.

– Den stora gruppen muslimer vill inte ha sådana imamer, säger han.

Ändå är de talespersoner för muslimerna i Sverige?

– Ja, och det är ett problem.

Bejzat Becirov, ledare för Islamic Center i Malmö är orolig för vilka känslor de smyginspelade imamerna uttalanden kan väcka. Vid receptionen på centret är skotthålet efter ett attentat är fortfarande kvar.

– Vi har fått nog, vi har haft bränder och skjutningar. När de gör fel någon annanstans, men det är vi som får lida för det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer