• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Med dold kamera frågade reportrarna imamer om bland annat våld i relationer.

”Det här är inte att slå”

Uppdaterad
Publicerad

Flera religiösa ledare i Sveriges största moskéer anser att en kvinna inte ska gå till polisen om hennes man slår henne. Det visar onsdagens reportage i Uppdrag granskning.

Flerareligiösa ledare i Sveriges största moskéer anser att en kvinna inte ska gåtill polisen om hennes man slår henne. Det visar onsdagens reportage i Uppdraggranskning. Två kvinnor utrustade med dolda mikrofoner har besökt bland annatIslamic Center i Malmö där imamen avrådde dem från att gå till polisen.

-Imamen talar dålig svenska. Han förstod inte vad kvinnorna frågade om,förklarar Bejzat Becirov, vd för Islamic Center.

Detvå  kvinnorna gömde mikrofonerna  under traditionella muslimska heltäckandesvarta kläder och bad att få prata med en imam om sina äktenskapliga problem. Fyrafrågor ställdes i moskéerna: Kan min man gifta sig med fler än en kvinna , fårjag själv bestämma över min kropp och neka min man sex, får min man slå  mig – och ska jag i så fall gå till polisen?

Denförsta moskén låg i en källarlokal i Malmö. Imamen talade ingen svenska såtolken tog över rådgivandet. Han frågar kvinnorna:

-Hurmånga gånger har din man slagit dig...tio, tjugo?

Ochså slår han sig själv på armen upprepade gånger samtidigt som han säger:

-Dethär är inte att slå!

Defortsätter till den största islamska församlingen i Malmö, Islamic Center, därde genast stöter på en imam. På frågan om den slagna kvinnan ska anmäla sin mantill polisen svarar han:

-Duär muslim...du kan få problem.... kan ta barnen!

IslamicCenters egen familjerådgivare svarade inte som den imam  kvinnorna först mötte. Familjerådgivarenanser att en misshandlad kvinna själv avgör om hon vill polisanmäla.

Mensex av de tio imamer som kvinnorna i UG:s reportage frågade anser att slagnakvinnor inte ska gå till polisen. I nio moskéer får kvinnorna svaret att mannenfår gifta sig med flera kvinnor, trots att detta inte är tillåtet i Sverige. Sexav tio imamer slår fast att kvinnan inte kan neka mannen sex, även om han slårhenne.

Menimamernas syn på kvinnan delas av få svenska muslimer, påpekar muslimen ochprofessorn idéhistoria, Mohammad Fazlhashemi.

-Den stora gruppen muslimer vill inte ha sådana imamer, säger han.

Ändåär de talespersoner för muslimerna i Sverige?

-Ja, och det är ett problem.

BejzatBecirov, ledare för Islamic Center i Malmö är orolig för vilka känslor desmyginspelade imamerna uttalanden kan väcka. Vid receptionen på centret ärskotthålet efter ett attentat är fortfarande kvar.

-Vi har fått nog, vi har haft bränder och skjutningar. När de gör fel någon annanstans,men det är vi som får lida för det, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.