Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Palmertz, expert på hybridhot, om de hotet från ryska spioner i Sverige: ”Det är allvarligt”. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Säkerhetsexperten: ”Aggressivt beteende i Östersjöregionen”

Uppdaterad
Publicerad

De ryska fartygen misstänks kartlägga kritisk infrastruktur i nordiska vatten. SVT Nyheter och Uppdrag granskning har identifierat 27 utpekade spionfartyg som varit i svenska vatten.

– Klart det är ett allvarligt hot för det innebär ju att man har en vilja att förbereda något, säger Björn Palmertz, tf chef vid Centrum för cybersäkerhet, RISE.

SVT har tillsammans med NRK, DR och Yle granskat Rysslands operationer i Norden i den undersökande dokumentärserien ”Skuggkriget”.

Genom att analysera fartygstrafikdata har 50 ryska fartyg med misstänkta seglingsmönster identifierats i nordiska vatten. 27 av fartygen har varit i svenska vatten.

Hör säkerhetsexperten Björn Palmertz i klippet ovan.

Fakta: Dokumentärserien ”Skuggkriget”

SVT:s Uppdrag granskning och grävredaktionerna på public service-bolagen DR, NRK och Yle har det senaste året gjort en omfattande granskning av ryska underrättelseaktiviteter mot Norden. 

Redaktionerna har kartlagt ryska fartyg, spaningsarbete och källrekrytering. Delar av granskningen har gjorts i samarbete med grävredaktionen Dossier center.  

Resultatet är den tre timmar långa dokumentärserien “Skuggkriget”. Seriens första del har nordisk premiär i SVT Play onsdag 19 april. Del 2 släpps 26 april och del 3 den 3 maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet