Säkerhetsexperten om efterlysta städaren hos Andersson: En ofattbar skandal

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsexperten Dick Malmlund riktar skarp kritik mot Säpos arbete efter rapporteringen om att en städare frihetsberövades vid Magdalena Anderssons (S) bostad.

En städfirma råkade utlösa ett inbrottslarm i Magdalena Anderssons bostad strax före jul, vilket Expressen skrev om först. I samband med det frihetsberövades en kvinnlig städare som saknar uppehållstillstånd och var efterlyst.

Det har väckt frågor kring statsministerns säkerhet.

– Det är ofattbart. Jag vet inte vad man skulle kunna tänka sig som är värre. Men Säpo vill inte kännas vid att det är deras ansvar. Vems ansvar ska det vara?, säger säkerhetsexperten Dick Malmlund.

Högsta prioritet

Säpo menar att man inte kan kommentera den enskilda händelsen, men säger så här om det generella säkerhetsarbetet:

– Det är generellt inte en fråga för Säkerhetspolisen vilka tjänster en person i centrala statsledningen köper in, men samtidigt är våra skyddspersoners säkerhet högsta prioritet och vi vidtar därför ständigt åtgärder. Vilka de är kan vi inte gå in på, säger Säpos kommunikationschef Nina Odermalm Schei.

Hon säger att statsministerns säkerhet självklart är högsta prioritet.

– Säpo ansvarar för personskydd. Vi vidtar regelbundet åtgärder, vad exakt kan vi inte gå in på av säkerhetsskäl men det görs löpande bedömningar.

”Hela hennes liv är viktigt”

Dick Malmlund menar att det inte finns några andra än Säpo som kan hantera liknande ärenden.

– Om det inte är Säpos uppdrag så är det en skandal, och om det är deras uppdrag så är det en skandal, säger Dick Malmlund.

Han anser att Säpo bör ansvara för statsministerns säkerhet 24 timmar om dygnet.  

– Det är Säpos roll och man kan inte säga att i statsministerns privata bostad släpper vi in vem som helst men så på dagarna är det stenhård kontroll så fort hon är utanför bostaden. Hela hennes liv är viktigt. 

Statsministern ska ha bott i bostaden fram till tre dagar innan inbrottslarmet utlöstes. Flytten gick då till statsministerbostaden:

– Jag kan bekräfta att statsministern bor i Sagerska Huset. Flytten dit ägde rum den 18 december, säger Toni Eriksson, tillfällig pressekreterare hos statsministern.

Brister i regelverket

Dick Malmlund är före detta polis och var länge säkerhetschef för Svensk Handel. Nu jobbar han med säkerhet inom näringslivet. När näringslivstoppar anställer exempelvis städhjälp görs grundliga kontroller av både städföretagets ledning, dess ekonomi och historik samt säkerhetskontroller av de arbetssökande och personer i deras omgivning.

– Jag tycker åtminstone att Säpo skulle ha kontrollerat (städ)företaget och de medarbetare som ska få tillträde till statsministerns bostad och deras närmaste omgivning. Det skulle Säpo ha gjort och då hade det här aldrig inträffat. 

Finns det några brister i det nuvarande regelverket och i hur Säpo jobbar? 

– Uppenbart. Det här är väl det bästa beviset på att det inte fungerar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.