Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kontraspionagechefen Daniel Stenling varnar för ökad risk för spioneri. Foto: Vlada Cakic

Säpo manar till vaksamhet: Ökad risk för spionage

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjanden om ryskt spionage i Sverige redogjorde Säpo och Must under torsdagen för situationen i riksdagen. Kontraspionagechefen Daniel Stenling varnade efter mötet för ökad risk för spioneri:

– Det här är en tid när man behöver vara extra vaksam på att vi har ett försämrat säkerhetsläge, säger Daniel Stenling

Säkerhetspolisens kontraspionagechef Daniel Stenling och chefen för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Musts säkerhetskontor höll en timslång dragning i riksdagens försvarsutskott på torsdagen.

Mötet var en konsekvens av SVT:s och Uppdrag gransknings avslöjanden om ryskt spionage i Sverige. Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) sa att dragningen bekräftade bilden av ”Rysslands krigsplanläggning på svenskt territorium”.

– Vi har diskuterat de hotbilder som finns mot Sverige när det gäller spionage, sabotage och säkerhet över huvud taget men även olika typer av antagonism och infiltration i det svenska samhället, säger Peter Hultqvist.

Säpo: ”Påverkar Sverige”

Så sent som i går varnade Natos underrättelsechef David Cattler för en ökad risk för attacker mot infrastruktur i Europa.

– Det pågår ju ständigt en aktivitet naturligtvis och i det mönstret ingår olika antagonistiska förhållanden, som förberedelse som underminering, desinformation och att skapa motsättningar i ett samhälle, och där finns också sabotageförberedelser på den listan.

Kontraspionagechefen Daniel Stenling inskärpte allvaret i situationen efter mötet och sa:

– Säkerhetsläget i Sveriges närområde har försämrats och det är något vi måste följa väldigt noga. Vi måste följa konflikten i Ukraina, hur den utvecklar sig för det påverkar Sverige i allra högsta grad. Och det här är en tid när man behöver vara extra vaksam på att vi har ett försämrat säkerhetsläge. Vi har krig i Europa och det måste vi alla tänka på.

Den ökande ryska underrättelseinhämtningen handlar enligt Säkerhetspolisen om att Ryssland förbereder sig för en än djupare konflikt med västvärlden.

– Den här inhämtningen av information handlar om att Ryssland behöver förbereda sig på att den här konflikten som man upplever att man har med väst kan bli värre och det är saker som vi måste vara extra nogsamma med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.