Säkerhetspolisens huvudkontor i Solna. Foto: Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen: Våldsbejakande högerextremism får allt större spridning och attraherar fler

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen ser en utveckling där den våldsbejakande högerextremismen riskerar att gå från något som uppfattas extremt till att uppfattas som normalt.

– Vi ser att den våldsbejakande högerextrema ideologin som tidigare huvudsakligen varit begränsad till en liten och organiserad vit makt-miljö får allt större spridning och attraherar fler, uppger Johanna Aschan vid Säkerhetspolisen.

Den senaste tiden har det inträffat flera attentat runt om i världen som är utförda av personer som inspirerats av högerextrem ideologi.

– Säkerhetspolisen ser att utvecklingen av våldsbejakande högerextremism riskerar att gå från något som uppfattas extremt till normalt. Det kan leda till att enskilda individer kan radikaliseras eller gå från ord till handling, säger Johanna Aschan vid Säkerhetspolisens presstjänst.

”Attraherar fler”

Säkerhetspolisens bedömning i februari 2020 är att den våldsbejakande högerextrema ideologin växer.

– Vi ser att den våldsbejakande högerextrema ideologin som tidigare huvudsakligen varit begränsad till en liten och organiserad vit makt-miljö får allt större spridning och attraherar fler. När olika högerextrema grupper närmar sig varandra kan det bli en drivkraft för individer att begå främlingsfientligt motiverade brott, uppger Johanna Aschan.

Rikets säkerhet

Säkerhetspolisen har tidigare sagt sig se en utveckling som pågått under en tid, i såväl Sverige som i Europa och USA. Hotet om attentat eller grova våldsbrott kommer från aktörer som befinner sig i utkanten av vit makt-miljön och som radikaliserats på nätet.

Är våldsbejakande högerextremism ett hot mot rikets säkerhet för närvarande?

– Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och demokratin. Som en del i vårt uppdrag följer vi brottsaktiva personer i samtliga extremistmiljöer, som med våld vill förändra samhället och hotar rikets säkerhet.

– Säkerhetspolisen gör fortlöpande bedömningar av utvecklingen i de våldsbejakande extremistmiljöerna, avslutar Johanna Aschan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.