När högerextrema rörelser närmar sig varandra ”kan det bli en drivkraft för individer att begå främlingsfientligt motiverade brott”, enligt Klas Friberg, Säpo-chef. Foto: TT

Säpo varnar för mer högerextremt våld

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen går nu ut med en varning för ökat högerextremt våld. Vit makt-miljön växer och risken ökar för att individer kan inspireras att begå attentat eller grova våldsbrott, enligt Säpo.

Den våldsbejakande högerextrema ideologin har varit begränsad till en liten och organiserad vit makt-miljö, men det håller på att förändras enligt Säkerhetspolisen (Säpo).

-Vi har en strömning där vi ser att idéer och propaganda runt omkring den högerextrema våldsbejakande ideologin ökar. Vi befarar att fler individer tar till sig dem och det kan då vara personer som i dag inte är organiserade i den våldsbejakande vit makt-miljön, säger Säpochefen Klas Friberg till TT.

TT: Så risken att personer med högerextrem koppling ska begå attentat har ökat?

-Ja, vi vill uppmärksamma att risken är större nu. Vi har tyvärr sett ett antal dåd ute i världen, jag syftar i första hand på de tragiska och avskyvärda brotten som har skett i Christchurch, El Paso och även det grova brott som skett i Norge, som vi i dag inte vet så mycket om men som vi befarar hade kunnat bli mycket värre än det blev.

-Här ser vi exempel på personer som inte ingår i någon vit makt-miljö men som har tagit till sig den här typen av radikalnationalistiska idéer, säger Friberg.

Kan radikaliseras på nätet

Personer ”i utkanten” av miljön kan radikaliseras på nätet, enligt Säpo.

På längre sikt ser Säpo ett hot mot demokratin när brott begås mot politiker, minoritetsgrupper och andra samhällsföreträdare.

Våldsam högerextremism riskerar att gå från ”något extremt till något normalt”, och det gynnas av en hätsk retorik och ökad polarisering, anser Friberg.

Han anser att utvecklingen måste bemötas i tid av hela samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play