Foto: Edgar Su/Reuters

Säkerhetsexpert: Fler terrordåd av högerextrema att vänta efter Christchurch

Uppdaterad
Publicerad

Världen kommer att se fler attacker från vitmaktanhängare efter terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland. Det menar Paul Goldenberg, säkerhetsexpert som forskar på högerradikala miljöer.
– Vitmaktrörelsen växer tyvärr, och den växer snabbt, säger han till SVT Nyheter.

Paul Goldenberg har lång erfarenhet av att jobba mot organiserad brottslighet och inhemsk terrorism riktad mot minoriteter i USA. Han är i dag kopplad till Rutgers University i New Jersey och säger att han ser flera tecken på fenomen i samtiden som samverkar och skapar grogrund för attacker mot minoritetsgrupper i västerländska samhällen. Invandring, politisk populism, desinformation och sociala medier är några.

– Vitmaktrörelsen växer tyvärr, och den växer snabbt. Tidigare tryckte vitmakthanhängare 200-300 flygblad i sina källare som de satte på fönstren på bilar parkerade på torget. Internet har ersatt torget och förstärkt rösten av några få så att dessa få personer når fram till många, säger han.

Högerextrema manar till terror

I olika forum på nätet försöker högerextrema nu mana varandra att inte bara tala om sitt hat, utan också gå ut i samhället och agera. Paul Goldenberg vill egentligen inte nämna namn på sajter för att han vill minska att fler besöker dem.

– Många vet inte att vitmaktrörelsen har byggt en egen nätplattform som ska samla och omvandla en splittrad högerextrem rörelse på nätet till en enad upprorsstyrka redo att begå våldsamma handlingar mot minoritetsgrupper och stater, säger Paul Goldenberg.

Han menar att västvärlden måste förbereda sig på att fler vitmaktanhängare kommer att begå terrordåd efter attacken i Christchurch där 50 människor dödades i två moskéer.

– Jag hyser inga tvivel om att vi kommer se fler sådana här attacker. Problemet med internet och sociala medier är att vi i dag ser hur någon går från ett klick med datormusen till ett skott med ett vapen. De få individer som sväljer dessa idéer kan skada många och det finns i dag människor som försöker utnyttja det här.

”Sociala medieföretag måste ta ansvar”

Det krävs två saker nu för att försöka bekämpa problemet med terrorism i västvärlden, säger Paul Goldenberg.

– För det första måste polisen jobba närmare minoritetsgrupper för att kunna dela information sinsemellan, och för det andra så behöver polisen jobba mer med sociala medieföretagen. De måste ta större ansvar för sina sajter som blir platser för att spy hat eftersom hatet inte längre bara är retorik utan faktiska handlingar.

Han berättar att poliser världen över kämpar med att förstå den här typen av terrorism.

– Nynazister och högerextrema har kunnat verka rätt så fritt de senaste åren och polisen behöver titta mycket närmre på den här gruppen och förstå att den är ett hot mot vår demokrati.

”Svensk polis öppen och framåttänkande”

Samtidigt som han talar om att poliser generellt behöver bli bättre hyllar han den svenska polisen.

– Citera mig på det här. Jag har jobbat med poliser i hela världen och den svenska polisen, främst i Stockholm och Göteborg är en frisk fläkt. De är innovativa, öppna och framåttänkande i hur de försöker bygga relationer till utsatta grupper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet