Naeem Rashid, Mucaad Ibrahim, Sayyad Milne och Husne Ara Parvin föll alla offer för terrordådet i Christchurch. Foto: TT

De föll offer för terroristen i Christchurch

Uppdaterad
Publicerad

50 personer miste livet i terrorattacken i Christchurch i Nya Zeeland. Nu kommer uppgifter om vilka de var. Bland offren finns en kvinna som försökte rädda sin rullstolsburna make, en familj som flytt från krigets Syrien – och en treårig pojke.

Under söndagen lokal tid meddelade nyzeeländsk polis att dödssiffran i Christchurch höjts till 50 personer. Det kommer ständigt nya uppgifter om offren. Här är några av dem som har bekräftats döda i masskjutningen.

Det yngsta dödsoffret för attacken är treåriga Mucaad Ibrahim. Bilden är tagen av hans bror. Foto: Abdi Ibrahim, TT

Mucaad Ibrahim, 3 

Det yngsta dödsoffret för attacken är treårige Mucaad Ibrahim. Han besökte al Noor-moskén under fredagsbönen tillsammans med sin pappa och äldre bror. Pojken försvann när skytten öppnade eld samtidigt som hans bror flydde för sitt liv. Pappan, som också blev skjuten, spelade död och överlevde. 

Familjen har publicerat en bild på Mucaad när han leker med sin bror Abdi med texten “Vi tillhör Gud och till honom kommer vi att återvända. Kommer att sakna dig käre bror”.

Husne Ara Parvin försökte rädda sin man. Foto: REX/SHUTTERSTOCK

Husne Ara Parvin, 42 

Husne Ara Parvin dog när hon försökte rädda sin make, som är rullstolsburen. Varannan vecka tog hon honom till fredagsbönen, berättar Husne Ara Parvins brorson för The daily star och när hon hörde skott skyndade hon från kvinnornas del av moskén till männens del för att hjälpa sin man. Maken klarade sig, men Husne Ara Parvin själv blev skjuten till döds.

Naeem Rashid ska ha försökt hindra skytten. Foto: REX/SHUTTERSTOCK

Naeem och Talha Rashid 

Naeem Rashid, ursprungligen från Pakistan, har hyllats som hjälte efter attacken i Linwood-moskén. Han ska ha försökt hindra skytten genom att ta vapnet och brotta ner honom, samtidigt som han själv attackerades. Naeem Rashid dog senare på sjukhus. Hans son, Talha Naeem, 21 är också bekräftat död, enligt pakistanska myndigheter. 

Sonen Omar Nabi visar upp en bild på sin pappa Daoud Nabi. Foto: EDGAR SU, TT

Daoud Nabi, 71 

En annan person som hyllats som hjälte var 71-åriga Daoud Nabi, som besökte al Noor-moskén. I vanliga fall brukade han sitta längst fram i moskén, men den här dagen var han sen och satte sig därför längst bak, berättar hans son för The Guardian. Det gjorde att han hamnade i skottlinjen för skytten. För att rädda livet på en annan gudstjänstbesökare slängde sig Daoud Nabi framför personen – och blev istället själv träffad. Daoud Nabi dog senare av sina skador. Han lämnar nio barnbarn efter sig. Daoud Nabis svåger säger till BBC att han är stolt över sin släkting. 

– Det är fortfarande en chock för oss, oavsett vilken hjälte han blir. Det är vår stolthet nu, men förlusten, det är som att skära av en kroppsdel.

Foto: Skärmdump Twitter

Atta Elyyan, 33

Målvakten i Nya Zeelands landslag i futsal (inomhusfotboll) sköts till döds mitt under bönen i al Noor-moskén. Elayyan föddes i Kuwait, hade nyligen blivit pappa och arbetade inom techindustrin i Nya Zeeland.

Det nyzeeländska fotbollsförbundet skriver på sin hemsida om sorgen över att ha förlorat en lagkamrat och nära vän:

– Det finns inga ord som kan sammanfatta hur vi alla känner.

Abdullahi Dirie, 4 

Flera barn har bekräftats döda i terrorattacken i Chistchurch, däribland fyraårige Abdullahi Dirie. Hans pappa och fyra av hans äldre syskon lyckades fly från moskén när skottlossningen bröt ut, men fyraåringen klarade sig inte därifrån levande.

14-årige Sayyad Milne blev träffad i underkroppen. Foto: REX/SHUTTERSTOCK

Sayyad Milne, 14

14-årige Sayyad Milne brukade besöka al Noor-moskén varje fredag tillsammans med sin mamma och vänner. Hans pappa säger till NZME att han fått berättat för sig att sonen blev träffad i underkroppen under skottlossningen och senast sågs när han låg blödande på moskéns golv.

– Han var en modig liten kämpe. Det är så svårt att tänka sig honom skjuten av någon som inte brydde sig om någon eller något, säger pappan John Milne till NZME, uppger New Zealand Herald.

Khaled och Hamza Mustafa  

Familjen flydde kriget i Syrien för bara några månader sedan. De trodde att de var säkra i Nya Zeeland, men istället föll Khaled Mustafa och hans söner offer för en högerextrem terrorist. Khaled Mustafa är bekräftad död liksom 16-årige Hamza Mustafa. Den yngre brodern Zaid, 13 år, befinner sig på sjukhus där han har opererats.  

Ali Akil, en talesperson för organisationen Syrian Solidarity New Zealand, säger till New Zealand Herald att Khaled Mustafas fru och dotter är i total chock.  

– De överlevde grymheter och kom hit i hopp om en fristad bara för att dödas på det mest fruktansvärda sättet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet