Bröderna (från vänster) Yami och Omar Nabi visar upp en bild på sin pappa Daoud – en av alla människor som sköts ihjäl i terrorattacken i Christchurch, Nya Zeeland Foto: TT / Tessa Burrows / AFP

Deras pappa sköts ihjäl i terrordådet i Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Flera anhöriga till offren för dödsskjutningarna i moskéerna i Christchurch har nu uttalat sig för medier. 14-årige Sayyad Milne och Daoud Nabi, 71 år gammal, blev två av terroristens offer. Den sistnämndes båda söner, Omar och Nabi, berättar nu om den blodiga terrorn mitt under fredagsbönen.

– Det är en feg gärning, säger Omar Nabi.

Minst 49 människor dödades i terrorattentatet. Enligt den nyzeeländska premiärministern Jacinda Ardern är flera av dem barn.

14-årige Sayyad Milne brukade besöka Al Noor-moskén varje fredag tillsammans med sin mamma och vänner. Hans pappa säger till NZME att han fått berättat för sig att sonen blev träffad i underkroppen under skottlossningen och senast sågs när han låg på blödande på moskéns golv.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

– Han var en modig lite kämpe. Det är så svårt att tänka sig honom skjuten av någon som inte brydde sig om någon eller något, säger pappan John Milne till NZME, uppger New Zealand Herald.

Nyzeeländska myndigheter har inte bekräftat dödsfallet.

Ett annat offer för attacken, Naeem Rashid, ska ha brottats med gärningsmannen och försökt avväpna honom. Han skadades allvarligt och avled på sjukhus sent på fredagen, skriver Daily Mail. Även hans 21-årige son Talha dödades i attacken. Naeem Rashid hade utvandrat till Nya Zeeland från Pakistan och hans bror bekräftar för pakistanska medier att släktingarna dödats.

Dog när han försökte skydda andra

71-åriga Daoud Nabi blev också offer för fredagens terrordåd.

– Barn och vuxna skjutna bakifrån medan de bad – det är en feg gärning, säger hans son Omar Nabi om dådet till New Zeeland Herald.

När nyheten om skjutningarna i de två moskeérna nådde Christchurchbon Omar Nabi, gick hans tankar direkt till pappan som han visste hade deltagit i bönen i den ena mosken.

Omar Nabi åkte till mosken, och fick där berättat för sig att pappan slängt sig framför en annan person för att skydda hen, och då blivit skjuten. Det skriver NBC News.

Omar Nabi berättar för NBC News att berättelsen om hur pappan försökt rädda en annan människa stämde överens med hur han var som person.

– Han hjälpte alla som var flyktingar, säger han och beskrev hur fadern brukade åka till flygplatsen och möta flyktingar som nyss anlänt, och se till att de fick en bra start på sina nya liv.

– Det spelade ingen roll om du var från Palestina, Irak eller Syrien. Han var den förste som erbjöd sig att hjälpa till.

Omar Nabi och hans bror befann sig på lördagen utanför rätten i Christchurch, där den 28-årige misstänkte terroristen delgavs misstanke om mord.

– Vi känner oss säkra här i Nya Zeeland eftersom det är multikulturellt. Vi tillåts vara oss själva oavsett vilka vi är, säger han till Sydney Morning Herald.

Flera barn vårdas

Sammanlagt 37 offer för attacken vårdas fortfarande på sjukhus och en tvåårig pojke och en trettonårig pojke är bland de skadade, uppger sjukvården i regionen Canterbury. Deras tillstånd beskrivs som stabilt. Elva personer får intensivvård i Christchurch.

För ett av de skadade barnen, en femåring, är tillståndet kritiskt. Femåringen har flyttats till ett sjukhus i Nya Zeelands största stad Auckland för vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet