Här förs Brenton Tarrant in i rättsalen. Domaren beordrade att alla bilder som togs på den misstänkte terroristen i rättsalen skulle pixlas. Foto: TT

Här förs den misstänkte terroristen in i rättsalen

Publicerad

Australiensaren Brenton Tarrant, 28, misstänks ha dödat 49 människor i två olika moskéer i Nya Zeeland. Under natten till lördagen, svensk tid, mötte han mediauppbådets kameror med ett hånleende på läpparna medan han barfota, iförd handfängsel och vita fängelsekläder fördes in i rätten.

Utanför rättssalen hade ett flertal människor, däribland anhöriga till skadade och omkomna i dåden såväl som medier samlats. Enligt New Zealand Herald ska en person ha försökt ta sig in i rätten med en kniv i avsikt att attackera mannen. Dörrarna var dock stängda för allmänheten och enbart tre medieföretag var tillåtna inne i rättssalen.

Tarrant var tyst under förhandlingarna. Samtidigt ska han ha gjort en form av vit makt-tecken mot kamerorna med sina fingrar.

Förhandlingarna tog inte mer än några minuter. Terroristen misstänks i nuläget bara för ett mord på en man. Domstolen gick inte ut med namnet på vem av de döda mordet gäller. Domaren i fallet uttryckte att även om misstanken i nuläget gäller enbart ett mord på en person så är det troligt att utgå ifrån att rubriceringen kommer att ändras och utökas, rapporterar AP.

Ingen borgen sattes och Tarrant ska sitta kvar i häktet. Nästa gång han ska upp i rätten är den 5 april.

Polisen: Flera kunde ha dött

Kort efter att den misstänkte lämnat rättsalen höll polisen en presskonferens där de bekräftade att Tarrant misstänks för att ensam ha attackerat de två moskéerna under natten till fredagen svensk tid. Han slog först till mot moskéen utanför Christchurch och körde sedan till moskéen i Linwood och fortsatte dådet där, enligt polisen. Han var beväpnad med fem olika skjutvapen.

Här ingriper polisen efter terrordådet i Christchurch

Efter den andra attacken kunde polisen gripa honom då han försökte fly i en bil. Allting var över på 36 minuter – men då hade redan 49 människor dött. Enligt polisen skulle dessutom många fler ha kunnat dö om inte civilpersoner hade ingripit mot mannen. Ögonvittnen har tidigare beskrivit hur en man kastade sig på skytten under attacken mot moskéen i Linwood.

– Hjälten försökte jaga honom. Han sprang efter honom men det fanns människor som väntade på honom i en bil så han kunde fly, säger ögonvittnet Syed Mazharuddin till New Zeeland Herald.

Enligt premiärminister Jacinda Ardern finns också en misstanke om att Tarrant planerade att fortsätta terrordådet då han greps av polisen.

– Det var absolut hans intention att fortsätta attacken, säger hon enligt New Zealand Herald.

Bland de döda och skadade finns flera barn. Det rör sig också om flera utländska medborgare från bland annat från Bangladesh, Jordanien, Pakistan och Turkiet. Utöver skottlossningen hittades även bomber utplacerade på flera platser i Christchurch.

Totalt har tre personer häktats i anslutning till dådet. Enligt polisen är det däremot fortfarande oklart om de andra två har något med attacken att göra. En fjärde person som greps hade haft ett skjutvapen – men ska haft som uppsåt att hjälpa polisen och släpptes kort senare.

”Jag var den sista som kom ut från moskén” Foto: AP/REUTERS

Femåring förd till sjukhus

Enligt myndigheterna i Nya Zeeland uppsökte totalt 90 personer vård för skottskador. 20 av de 39 som fortfarande får vård är allvarligt skadade.

Premiärministern Jacinda Ardern bekräftade att en femåring tagits till sjukhus med allvarliga skador.

Svenska Johanna Hartung bor bara några kvarter från en av de utsatta moskeérna, och befann sig alldeles i närheten under tiden för dådet.

– Polisen uppmanade oss att inte gå ut, och helst inte vara nära fönster, sa hon till SVT Nyheter tidigt på lördagsmorgonen.

Att vakna upp dagen efter beskriver hon som lugnare än förväntat – ingen helikopter cirkulerade längre runt området. Samtidigt vittnar hon om en utspridd rädsla, särskilt bland samhällets muslimer.

– Det är många muslimer som är väldigt rädda och som valt att inte gå till jobbet, säger Johanna Hartung till SVT Nyheter.

Svenska Johanna Hartung: Polisen uppmanade oss att inte gå ut

SVT rapporterade · Moskéskjutning i Nya Zeeland

Ett terrordåd har begåtts i staden Christchurch i Nya Zeeland. Detta har bekräftats så här långt:
 
 • Med start 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) attackerades två moskéer i Christchurch, mitt under fredagsbönen. Åtminstone en beväpnad person gick in i Al Noor-moskén och öppnade eld mot gudstjänstdeltagarna. 
 • Minst 49 människor har dödats i attentatet. Ett fyrtiotal vårdas på sjukhus för skottskador de ådragit sig i vad som premiärminister Jacinda Ardern beskriver som ett terrordåd. 
 • Tre män har gripits efter terrordådet, ingen av dem har funnits med på polisens observationslista. Också en kvinna greps, men är nu släppt. En av männen är australisk medborgare och beskrivs av landets premiärminister Scott Morrison som en "våldsam, högerextrem terrorist"
 • Den huvudmisstänkte terroristen, Brenton Tarrant, ställdes inför domstol under natten mot lördagen, svensk tid, han anklagas för ett mord men enligt domaren kommer åtalet troligtvis att utökas. Nästa gång han ska till rätten är den 5 april.
05.45
Godmorgon och välkommen till denna direktrapportering med anledning av moskéskjutningen i Christchrurch, Nya Zeeland.
05.50
Mitt under fredagsbönen, i natt svensk tid, åtminstone en person öppnade eld mot moskéerna i Christchurch. Sannolikt rör det sig om flera inblandade gärningsmän.
05.52
Ännu har inte polisen, eller någon annan myndighet i Nya Zeeland heller för den delen, gått ut med några uppgifter om antalet döda. Nyzeeländska medier rapporterar om allt mellan 9 och 27 dödsoffer.
Detta är alltså fortfarande mycket osäkra uppgifter.
06.07
Ett terrordåd har begåtts i staden Christchurch i Nya Zeeland. Här är vad som bekräftats så här långt:
 
 • Med start 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) attackerades två moskéer i Christchurch, mitt under fredagsbönen. Åtminstone en beväpnad person gick in i Masjid Al Noor-moskén och öppnade eld.
 • Minst 49 människor har dödats i attentatet. Ett drygt fyrtiotal vårdas på sjukhus för skottskador de fått i det som av premiärminister Jacinda Ardern beskrivs som ett terrordåd. 
 • Flera sprängladdningar har hittats i anslutning till en bil, bekräftar nyzeeländsk polis. Dessa har desarmerats. 
 • Tre män har gripits efter terrordådet, ingen av dem har funnits med på polisens observationslista. Också en kvinna greps, men är nu släppt. En av männen är australisk medborgare och beskrivs av landets premiärminister Scott Morrison som en "våldsam, högerextrem terrorist"
 • Den huvudmisstänkte terroristen ska ha livesänt mördandet och postat en film som polisen försöker få bort från sociala medier. Det cirkulerar även ett textdokument där mannen påstår sig ha inspirerats av olika terrordåd i Europa, bland annat lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017.
 • Mannen kommer att ställas inför domstol på lördagen, anklagad för mord. 
 • Både Nya Zeeland och Australien har höjt sin anti-terrorberedskap till högsta nivå
 • Enligt UD finns inga uppgifter om drabbade svenskar
 
06.10
Det finns även en video som cirkulerar på nätet som påstås vara filmad av en man som uppges vara en av de misstänkta gärningsmännen. Polisen har gått ut med att man är mån om att gå bort denna film från nätet. Äktheten i videon har inte kunnat bekräftas.
06.21
Skolor runtom i Christchurch stängdes ned helt kort efter dödsskjutningen i natt. Polisen på sydön rapporterar på Twitter att man nu hävt denna nedstängning
06.23
Polisen pratar med vittnen i centrala Christchurch efter dödsskjutningen, natten mot fredag svensk tid. Foto: Mark Baker / AP
 
06.34
Polisen i Nya Zeeland säger nu att man uppmanat samtliga moskéer i landet att stänga sina dörrar, rapporterar Reuters.
06.40
På den misstänkta filmen, som alltså påstås komma från en misstänkt gärningsperson inblandad i skjutningen, ska en man ses gå genom en moské i Christchurch och skjuta urskillningslöst. Tidningen New Zealand Herald uppger att den misstänkte skytten sänt det live på Facebook under 17 minuters tid. 
Detta är dock ingenting som polisen har bekräftat eller kommenterat i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet