Här förs den misstänkte terroristen in i rättsalen

Uppdaterad
Publicerad

Australiensaren Brenton Tarrant, 28, misstänks ha dödat 49 människor i två olika moskéer i Nya Zeeland. Under natten till lördagen, svensk tid, mötte han mediauppbådets kameror med ett hånleende på läpparna medan han barfota, iförd handfängsel och vita fängelsekläder fördes in i rätten.

Utanför rättssalen hade ett flertal människor, däribland anhöriga till skadade och omkomna i dåden såväl som medier samlats. Enligt New Zealand Herald ska en person ha försökt ta sig in i rätten med en kniv i avsikt att attackera mannen. Dörrarna var dock stängda för allmänheten och enbart tre medieföretag var tillåtna inne i rättssalen.

Tarrant var tyst under förhandlingarna. Samtidigt ska han ha gjort en form av vit makt-tecken mot kamerorna med sina fingrar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Förhandlingarna tog inte mer än några minuter. Terroristen misstänks i nuläget bara för ett mord på en man. Domstolen gick inte ut med namnet på vem av de döda mordet gäller. Domaren i fallet uttryckte att även om misstanken i nuläget gäller enbart ett mord på en person så är det troligt att utgå ifrån att rubriceringen kommer att ändras och utökas, rapporterar AP.

Ingen borgen sattes och Tarrant ska sitta kvar i häktet. Nästa gång han ska upp i rätten är den 5 april.

Polisen: Flera kunde ha dött

Kort efter att den misstänkte lämnat rättsalen höll polisen en presskonferens där de bekräftade att Tarrant misstänks för att ensam ha attackerat de två moskéerna under natten till fredagen svensk tid. Han slog först till mot moskéen utanför Christchurch och körde sedan till moskéen i Linwood och fortsatte dådet där, enligt polisen. Han var beväpnad med fem olika skjutvapen.

Efter den andra attacken kunde polisen gripa honom då han försökte fly i en bil. Allting var över på 36 minuter – men då hade redan 49 människor dött. Enligt polisen skulle dessutom många fler ha kunnat dö om inte civilpersoner hade ingripit mot mannen. Ögonvittnen har tidigare beskrivit hur en man kastade sig på skytten under attacken mot moskéen i Linwood.

– Hjälten försökte jaga honom. Han sprang efter honom men det fanns människor som väntade på honom i en bil så han kunde fly, säger ögonvittnet Syed Mazharuddin till New Zeeland Herald.

Enligt premiärminister Jacinda Ardern finns också en misstanke om att Tarrant planerade att fortsätta terrordådet då han greps av polisen.

– Det var absolut hans intention att fortsätta attacken, säger hon enligt New Zealand Herald.

Bland de döda och skadade finns flera barn. Det rör sig också om flera utländska medborgare från bland annat från Bangladesh, Jordanien, Pakistan och Turkiet. Utöver skottlossningen hittades även bomber utplacerade på flera platser i Christchurch.

Totalt har tre personer häktats i anslutning till dådet. Enligt polisen är det däremot fortfarande oklart om de andra två har något med attacken att göra. En fjärde person som greps hade haft ett skjutvapen – men ska haft som uppsåt att hjälpa polisen och släpptes kort senare.

Femåring förd till sjukhus

Enligt myndigheterna i Nya Zeeland uppsökte totalt 90 personer vård för skottskador. 20 av de 39 som fortfarande får vård är allvarligt skadade.

Premiärministern Jacinda Ardern bekräftade att en femåring tagits till sjukhus med allvarliga skador.

Svenska Johanna Hartung bor bara några kvarter från en av de utsatta moskeérna, och befann sig alldeles i närheten under tiden för dådet.

– Polisen uppmanade oss att inte gå ut, och helst inte vara nära fönster, sa hon till SVT Nyheter tidigt på lördagsmorgonen.

Att vakna upp dagen efter beskriver hon som lugnare än förväntat – ingen helikopter cirkulerade längre runt området. Samtidigt vittnar hon om en utspridd rädsla, särskilt bland samhällets muslimer.

– Det är många muslimer som är väldigt rädda och som valt att inte gå till jobbet, säger Johanna Hartung till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet