Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stefan Löfven håller pressträff efter terrordådet i Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven kommenterade det blodiga terrordåd i Nya Zeeland vid en kort pressträff på fredageftermiddagen:
– Det är ett fegt, avskyvärt dåd, som släcker människors liv, skadar och åstadkommer ärr för resten av livet för så många människor-

– Det här är också en attack mot det öppna samhället och en attack mot demokratin, tillägger han.

Stefan Löfven säger också att Sverige står sida vid sida med Nya Zeeland och regeringen har erbjudit sig att bistå Nya Zeeland om så behövs.

Den utpekade terroristen, den 28-årige Brenton Tarrant, ska i en text med påstådda motiv till terrordådet i Christchurch ha nämnt bland andra terrordådet på Drottninggatan, Utöya-terroristen Anders Behring Breivik samt Anton Lundin Pettersson, som utförde skolattacken i Trollhättan. Uppgifterna har ännu inte bekräftats officiellt.

– Jag törs inte ha någon uppfattning om motivet till detta förrän polisen utrett saken, säger Löfven om påståendet att dådet skulle ha koppling till ett terrordåd i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet