Stor spricka i Natofrågan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska gå med i Nato även om Donald Trump blir USA:s president, säger Jan Björklund (L), som också passade på att kritisera Allianskollegorna för att ha samarbetat med regeringen om försvarsuppgörelsen.

Sveriges eventuella medlemskap i Nato har splittrat riksdagspartierna mitt i itu sedan Centerpartiet och Kristdemokraterna svängt i frågan. Nu vill alla de borgerliga partierna att Sverige ska gå med i militäralliansen, men de rödgröna och Sverigedemokraterna är fortfarande mot ett medlemskap.

– Försämringen av Sveriges politiska läge är mycket allvarlig. Det är därför vi är för ett Natomedlemskap. Det är som en hemförsäkring. Det är för sent att teckna det när huset redan brinner. Om vi inte kan trygga Gotland är det lätt att vi blir en bricka i Rysslands spel, sa Ebba Busch Thor (KD).

Kristdemokraternas partiledare var snabb med att attackera Stefan Löfven. Enligt Busch Thor väljer Löfven (S) att prioritera att hålla god stämning inom Socialdemokraterna hellre än att trygga Sverige, men Stefan Löfven sa att det handlade om att ha en långsiktig försvarspolitik och då kan man inte hålla på och byta åsikt, sa statsministern.  

Vill ha folkomröstning

– Vi hade en ganska dyr hemförsäkring, men här har alla valt att sluta betala premium på den, sa Jimmie Åkesson som lånade Bush Thors metafor.

Sverigedemokraterna är inte för ett Natomedlemskap.

– Vi ska stärka svensk försvarsförmåga och samarbeta med Nato, men att gå med i Nato, jag tror inte det finns något stöd för det, sa partiledaren och efterfrågade en folkomröstning om saken.

Enligt Ebba Busch Thor är det orealistiskt att rusta upp Sveriges försvar utifrån dagens förutsättningar, det finns ingen budget för det, bland annat.

– Vi behöver ett större samarbete än så och Nato är de enda som kan garantera det, sa hon.

”Kraftig försvagning”

Det blev en debatt om tolkningen av regeringens utredning av försvarsfrågan.

– Utredaren säger att det först kommer bli oroligare, sen ska vi gå med i Nato för att göra det tryggare, sa Stefan Löfven.

Men Jan Björklund (L) tyckte att statsministern hade missuppfattat allt.

– Det utredaren säger är att risken för att Sverige ska dras in i en konflikt ökar och om vi gör det hjälper det om vi är med i Nato.

Björklund fortsatte med att kritisera regeringen och även Allianskollegorna för att ha rustat ned försvaret.

– Det är en nedrustning som pågår. Ni har inte anslagit pengar för att upprätthålla det svenska luftförsvaret. Det är en kraftig försvagning på grund av det försvarsbeslut som fattats.

Annie Lööf (C) försvarade beslutet.

– Hade vi inte gjort upp om detta hade Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget gällt och då hade det blivit mindre pengar, sa hon.

Jonas Sjöstedt (C) ville veta om Jan Björklund ville vara med i Nato även om Donald Trump blir USA:s president, och får makt över militäralliansen.

– Sverige ska vara med i Nato för sin egen skull, inte för USA:s, svarade Jan Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.