Säkerhetsrådgivaren: ”Kan hamna i beroendeställning”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna utan uppehållstillstånd frihetsberövades i samband med att hon skulle städa hemma hos statsminister Magdalena Andersson.

– Det pekar på ett större behov av säkerhetsmedvetenhet, säger säkerhetsrådgivaren Martin Börsvik i Aktuellt.

Kvinnan som frihetsberövades utanför Magdalena Anderssons hem säger att hon tidigare städat statsministerns bostad.

Vid frihetsberövandet var kvinnan efterlyst av polis då hon vistades i landet utan tillstånd. Personer som befinner sig i en utsatt situation kan utgöra en säkerhetsrisk menar säkerhetsrådgivaren Martin Börsvik i SVT Aktuellt.

– Det finns en sårbarhet hos den här individen.

Personer som riskerar utvisning kan hamna i en beroendeställning och pressas till att utföra saker, resonerar han.

– Städpersonal är ofta på plats när andra inte är hemma, vilket ger stor frihet att kanske placera någon form av underrättelse eller inhämtningsapparat där.

”Stort förtroende”

Sverige har i modern tid haft två ministermord och händelsen med den frihetsberövade kvinnan har skapat en diskussion om säkerheten för svenska topppoliitiker. Martin Björsvik anser att den svenska säkerhetspolisen står sig väl mot den internationella.

– Jag har stort förtroende för den svenska säkerhetspolisen, säger han.

Säpo har meddelat att man kommer utreda händelsen internt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.