Den kvinna som frihetsberövades utanför statsminister Magdalena Anderssons (S) hem hade städat där förut, uppger hon för Expressen. Kritik har riktats mot säkerheten kring statsministern, eftersom kvinnan var efterlyst. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Markus Säävälä/TT

Frihetsberövade städaren: Har varit i Anderssons bostad tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som frihetsberövades utanför Magdalena Anderssons hem hade städat i statsministerns bostad förut. Det uppger hon i en intervju med Expressen.

– Det finns ingen kontroll, säger hon till tidningen.

Den städfirma som anlitats av Andersson har tidigare uppgett att städerskan, som befann sig illegalt i Sverige, inte hade varit inne i statsministerns bostad, varken vid det aktuella tillfället eller tidigare.

I en intervju med Expressen uppger kvinnan själv att hon städat i statsministerns bostad vid ett tidigare tillfälle, i höstas. Det är dock oklart om det var före eller efter att Magdalena Andersson tillträdde som statsminister.

– Det här var andra gången som jag skulle in i bostaden, säger kvinnan, som kommer från Nicaragua, till Expressen.

Kvinnan var, på grund av att hon vistades i landet utan tillstånd, efterlyst av polis, och frihetsberövades i julas i samband med att en kollega från städfirman av misstag utlöste ett inbrottslarm.

Hon befinner sig nu i ett av Migrationsverkets förvar.

Kontrollerades inte

Kritik har riktats mot Säkerhetspolisen, som ansvarar för statsministerns personliga säkerhet, för att städpersonalen hos Andersson inte kontrollerats tillräckligt.

Kvinnan uppger för Expressen att hon inte kontrollerades när hon städade i bostaden.

– Det finns ingen kontroll. Det enda är larmet, säger hon.

”Är ingen terrorist”

Kvinnan bemöter också de uppgifter som framförts i kritiken mot säkerheten, där bland annat kopplingar mellan hennes hemland och Ryssland lyfts fram.

– Det har skrivits så mycket. Om att jag ska vara en fara för allmänheten, att jag skulle vara en spion och att Nicaraguas relation med Ryssland skulle spela in i det här. Det är regeringens sak som jag inte vet något om. Jag är inte kriminell, jag är ingen terrorist.

Levde som papperslös: ”Utnyttjar en”

I intervjun berättar kvinnan också om hur det varit att leva som papperslös i Sverige.

– Det är ett fantastiskt land och jag känner mig säker över att jag inte ska hotas och förföljas som jag gjorde i mitt hemland. Men att leva som papperslös är väldigt svårt när man söker jobb och bostad. Det finns de som utnyttjar en.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.