Foto: Scanpix/montage

Sålde Ainas hus – nu JO-anmäls Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogden i Värmland har anmälts till Justitieombudsmannen efter att ha sålt 96-åriga Ainas hus, men gjort undantag för en advokat under samma auktion.

Kronofogden sålde Ainas hus i en exekutiv auktion för en skuld på 82.000 kronor. Detta trots att en bankchef ringde innan auktionen och meddelande att hon beviljats

Aina Nilsson, 96 år, hade fått lånelöftet av banken men kunde inte uppvisa en underskrift. Trots att en bankdirektör ringde auktionsförrättaren gjorde man bedömningen att det inte var tillräckligt för att skjuta upp försäljningen.

Kronofogden sålde Ainas hus

Nu anmäls Kronofogden till Justitieombudsmannen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Gjorde olika bedömningar

”Jag anser att myndigheten/tjänstemannen har agerat felaktigt genom att: Fullständigt maktfullkomligt, totalt hänsynslöst och utan att ta med i bedömningen att dom hade fått signaler om att skulden skulle kunna regleras utan att beröva den arma gamla kvinnan sitt hem” – står det i den anmälan som kom in i går.

När SVT rapporterade om auktionen sade Sven Kihlgren, indrivningschef på Kronofogden att det hade krävts underskrifter från banken för att Aina Nilsson skulle ha fått behålla sitt hus.

– Att en bankdirektör ringer imponerar inte på mig. Det behövs ett avtal, att det kommer pengar.

Men när det gällde advokaten gjorde Kronofogden en annan bedömning. Han hade, precis som Aina Nilsson, fått ett lånelöfte dagen innan auktionen.

”Fanns inga juridiska hinder”

Advokaten fick behålla sin fastighet då han kom överens med banken, som stod som fordringsägare. Men Ainas hus såldes – felaktigt, enligt den anmälan som skickats till JO.

”Dom hade, har dom tillstått efteråt, inget juridiskt hinder att stoppa försäljningen” skriver anmälaren.

Trots att historien med Aina Nilsson väckt stor uppmärksamhet ser hennes situation inte ljusare ut. Försäljningen har genomförts. Det innebär att Aina om några veckor tvingas flytta från sitt föräldrahem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronofogden sålde Ainas hus

Mer i ämnet