Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inom loppet av fem år gjorde mäklaren elva privata bostadsförsäljningar – se SVT:s kartläggning av affärerna i klippet. Foto: Storyblocks & SVT

Sålde lyxbostäder i Stockholm – misstänks för svarta affärer

Uppdaterad
Publicerad

Toppmäklaren har gjort en raketkarriär och säljer bostäder på några av Stockholms mest exklusiva adresser. Nu sitter han häktad misstänkt för grova ekobrott. Fem månader före razzian fick mäklaren en skattesmäll på 1,5 miljoner kronor för sina privata lägenhetsaffärer – och han har tidigare varnats för sina säljmetoder.

Efter en razzia på den exklusiva mäklarbyrån i centrala Stockholm häktades tre personer misstänkta för grova ekonomiska brott.

En av dem är en profilerad mäklare med en chefsposition på firman. Han misstänks för grovt bokföringsbrott, grov näringspenningtvätt och grovt bedrägeri.

Åklagaren vill inte gå in närmare på vad mannen misstänks ha gjort med hänvisning till att utredningen är i ett känsligt läge.

Men enligt uppgift till Dagens Industri ska det handla om upplägg där lägenheter köpts av bulvaner och förmedlats svart.

Varnats av myndighet

Toppmäklaren har sedan 2019 varit föremål för tio tillsynsärenden hos Fastighetsmäklarinspektionen, FMI – och har tilldelats varningar vid två tillfällen.

• Anmälaren skriver att ”X har förmedlat en bostad i samma förening som han bor” och därför har ”brustit emot god mäklarsed”. FMI:s beslut: Varning.

• Mäklaren använde bilder från en annan lägenhet ”flera våningar över den marknadsförda” och med en ”helt annan utsikt”, enligt anmälaren som menar att det var vilseledande marknadsföring. FMI:s beslut: Varning.

I slutet av förra året fick mäklaren bakläxa av Skatteverket som ansåg att han köpt och sålt bostäder privat som han aldrig haft för avsikt att bo i.

”Innehavstiderna är korta (1 dag, 45 dagar, 122 dagar samt 280 dagar) och du har inte varit folkbokförd på några av dessa bostadsrätter”, står det i myndighetens beslut.

Han krävs nu på totalt 1,5 miljoner kronor av Skatteverket, inklusive skattetillägg.

Nekar till brott

Genom sin advokat nekar mäklaren till samtliga brottsanklagelser. En chef på mäklarfirman svarar via mejl att två personer knutna till bolaget utreds av polisen men att det inte berör verksamheten som helhet.

”Medarbetare är såklart chockade över händelsen men vi kan tyvärr inte kommentera enskilda personalfrågor på grund av vårt arbetsgivaransvar”, skriver chefen.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.

Skatteverket kräver toppmäklaren på totalt 1,5 miljoner kronor eftersom myndigheten anser att han köpt och sålt bostäder som han aldrig haft för avsikt att bo i. Så här förklarar mäklaren sina affärer i svar till myndigheten.

Såld 2016: Vinst 200 000 kr

Därför köpte han: Bostadsrätten betraktades ”som en drömlägenhet med samtliga korrekta specifikationer”.

Därför sålde han: Nya amorteringskrav 2016 hade ”förödande konsekvenser” för framtidsplanerna.

2017: Vinst 819 000 kr

Därför köpte han: Avgörande för förvärvet var ett ”intresse av en nära anhöriganknytning” eftersom en släkting skulle flytta till området.

Därför sålde han: Släktingens flyttplaner ändrades på grund av ”arbetsrelaterade förändringar”.

2017: Vinst 84 000 kr

Därför köpte han: Ett ”starkt intresse” av att vara bosatt i området.

Därför sålde han: Kort inpå tillträdet uppdagades det att en granne ”vållade stora bekymmer” genom ”oljud och bruk av narkotika”.

2018: Vinst 610 000 kr

Därför köpte han: På grund av ett ”mångårigt naturintresse och närheten till stora grön- och vattenområden”.

Därför sålde han: Oklart.

2018: Vinst 685 000 kr

Därför köpte han: En närstående skulle använda bostaden under sina regelbundna besök i Stockholm.

Därför sålde han: På grund av sviktande hälsa för den närstående förföll planerna och bostaden behövde säljas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.