Foto: TT

Salten livsviktig – så länge du har koll på törsten

Uppdaterad
Publicerad

Salt – en hälsobov eller livsviktigt ämne? Både och, faktiskt. De allra minsta barnen bör hålla saltintaget till ett absolut minimum, men för de flesta friska vuxna gäller det främst att lita på kroppens eget balanssystem – törsten. – Känner du av törsten själv och kan reglera det själv kommer du inte att få problem, förklarar dietisten Anna Hamilton.

Larmen om farorna med överdriven saltkonsumtion återkommer ofta, men salt, och främst dess ena beståndsdel natrium, är samtidigt livsviktigt för att kroppen ska fungera.

– Vi måste få i oss natrium, salt. Det finns i vår kropp och ingår i väldigt många olika funktioner, förklarar Anna Hamilton, legitimerad dietist.

Till skillnad från många andra mineraler vi behöver få i oss, där en del mängder bara passerar genom kroppen, absorberar våra system i princip allt salt vi intar.

– Den mängd kroppen gör sig av med är i princip samma mängd som vi får i oss. I en frisk kropp filtrerar njurarna ut natrium till blodet, där hormoner känner av och visar kroppen att den är törstig. Vi dricker och på så vis balanserar ut saltmängden, genom att kissa ut salt vi inte behöver, säger Anna Hamilton.

Det är vid långvarigt högt intag av natrium, salt, som det här inte verkar fungera perfekt och därför kan leda till högre blodtryck, för saltkänsliga.

– Det kan sedan leda till andra hjärt- och kärlsjukdomar, såsom stroke. Det blir ett extra tryck mot dina kärl vilket gör att ditt hjärta får pumpa hårdare.

Törsten kroppens sätt att reglera

Hos en fullt frisk vuxen är kroppen dock väl rustad för att sköta den här saltbalansen utan att blodtrycket skjuter i höjden. Efter att saltet tas upp av tarmarna går det till njurarna, och ut till blodet, här känner hormoner av ett eventuellt överskott av salt. Det är dessa som triggar vår törstkänsla.

– Känner du av törsten själv och kan reglera det själv kommer du inte att få problem, kroppen är väldigt bra på att reglera detta. Dricker du mer kommer du att kissa ut mer, säger Anna Hamilton.

– Grejen är att om du inte dricker tillräckligt mycket kan inte njurarna filtrera ut det ordentligt. De kan bara ta en viss koncentration av salt. Det är därför det är farligt.

Äldre och de yngsta bör vara extra försiktiga

En del människor bär också på en extra saltkänslighet, som gör att kroppen har svårare att hålla balansen i schack. Denna saltkänslighet är genetisk, men visar sig ofta först högre upp i åldrarna

– Njurfunktionen kan som bekant bli lite sämre med åldern, och njursjukdomar är vanligare bland äldre.

I andra änden av livet, när det gäller de minsta barnen, är det också viktigt att hålla koll på deras saltintag, just eftersom de har svårt att på egen hand tillfredsställa den viktiga törstreflexen.

– Särskilt till barn under ett år ska du inte salta maten alls. Deras njurar är inte tillräckligt utvecklade. Då blir det inte bra om de får i sig för mycket salt. Man ska avvakta tills de har fyllt ett år.

Kan också leda till benskörhet

När barnen blir lite äldre börjar deras kroppar själva kunna hantera saltbalansen liksom vuxna, även om de rekommenderas inta mindre mängder än en fullvuxen människa.

– Anledning till att man säger till barn och ungdomar att salta mindre är för att vi ju sätter våra matvanor när vi är små barn. Lär vi oss att saker och ting inte ska vara jättesalta kommer vi att fortsätta äta så, förhoppningsvis. Salta smaker är något vi kan vänja eller avvänja kroppen med, säger Anna Hamilton.

Utöver risken för förhöjt blodtryck finns också andra risker med överdriven saltkonsumtion.

– Det finns andra nackdelar som man inte talar så mycket om. Njurarna kan med mycket högt natriumintag även börja filtrera ut mer kalcium. Det finns indikationer på att det skulle kunna öka risken för benskörhet. Även njursten har ett samband med högt natriumintag, säger Anna Hamilton.

”Du kan absolut salta maten”

Trots detta vill Anna Hamilton inte avråda från att låta saltkaret stå tillgängligt på matbordet hemma.

– Salta inte överdrivet, men du kan absolut salta maten. Det är en smakförhöjare, men har du för högt blodtryck kan du absolut testa att dra ner, och framförallt inte äta de här hel- och halvfabrikaten, som väl är den största källan, säger Anna Hamilton.

– Vi har en väldigt välfungerande kropp när vi är friska som är väldigt bra på att balansera upp det här, för att vi ska må så bra som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.