Inrikesminister Anders Ygeman (S) Foto: TT

Samarbete om marockanska gatubarn

Uppdaterad
Publicerad

Marocko och Sverige ska nu samarbeta om att kunna skicka tillbaka de gatubarn som befinner sig i Sverige, utan asylskäl, till Marocko.

– Vi är överens om att vi har ett gemensamt problem att lösa och att vi måste hitta former för att identifiera de här människorna och klara ett återvändande, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT efter att ha träffat talmannen för Marockos parlament.

Runt 800 unga pojkar från Marocko och andra länder i Nordafrika bedöms finnas i Sverige just nu.

UG – Barnen från gatan

– Jag hoppas att vi väldigt snabbt kan få en kommitté på plats, med både representanter från Marocko och Sverige, säger Anders Ygeman.

Samarbetet kopplas inte till Västsahara-beslutet

I fredags meddelade den svenska regeringen att man inte ska erkänna Västsahara, som ockuperas av Marocko. Att Sverige har utrett frågan och att regeringspartierna tidigare varit positiva till ett erkännande har inte setts med blida ögon av Marocko.

Men Anders Ygeman säger att han inte vet om regeringens besked om Västsahara bidragit till att Marocko nu, till skillnad mot tidigare, är villigt att diskutera återvändande för gatupojkarna.

–Talmannen (Rachid Talbi Alami) underströk speciellt att de här två frågorna är separata, säger Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Barnen från gatan

Mer i ämnet