• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Anna-Klara Bankels reportage är i final i Las Vegas Foto: Sofia Sabel

Uppdrag granskning nominerat till pris i USA

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Ett reportage som Uppdrag granskning sänt under 2015 är nominerat i den internationella tv- och filmgalan New York Festivals som går av stapeln i Las Vegas i april.

Det är programmet om de marockanska gatubarnen i Sverige som gjordes av reporter Anna-Klara Bankel och fotograf Emil Larsson som Uppdrag granskning sände i september förra året som blivit utvald som finalist på New York Festivals.

Galan uppmärksammar reportage och program som på djupet undersöker ämnen av speciell vikt och intresse från hela världen. Uppdrag gransknings reportage tävlar i kategorierna Current Affairs och Social Issues tillsammans med andra tv- och filmproduktioner från över 50 länder.

– Verkligen roligt att Anna-Klara Bankels och Emil Larssons reportage uppskattas internationellt. Ett kvitto på att Uppdrag granskning håller ställningarna i den utländska konkurrensen, säger Uppdrag gransknings projektledare och ansvarige utgivare Nils Hanson.

”Barnen från gatan” sändes i Uppdrag granskning i september förra året och handlade om marockanska gatubarn som kommer till Sverige och som lever ett liv i misär utanför samhället med stor misstro mot de svenska myndigheterna.

– Jag tror att vi lyckades ge röst åt människor som annars sällan får föra sin talan själva. Detta skulle vara en nära och granskande samhällsskildring där killarnas egna berättelser stod i centrum. Vi ville hålla expertröster och myndighetsrepresentanter så mycket som möjligt utanför dokumentären. Att det finns gatubarn som lever i misär i Sverige är ett avslöjande i sig men det är en del av ett internationellt fenomen med unga migranter som lever i skuggtillvaro mitt ibland oss andra, säger Anna-Klara Bankel som gjort reportaget.

Vad betyder det att programmet nu uppmärksammas internationellt?

– Det är en uppmuntran för oss och för SVT, så att vi kan göra ännu mer och ännu bättre socialjournalistik, säger reporter Anna-Klara Bankel.

Barnen från gatan

Sändes: 3 september 2015

Reporter: Anna-Klara Bankel

Foto: Emil Larsson

Redigering: Emil Larsson

Grafik: Sirnir Einarsson

Redaktör: Nadja Yllner och Marcus Purens

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Barnen från gatan

Mer i ämnet