• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Minst 200 marockanska pojkar lever på Stockholms gator i dag. Foto: SVT

Ensamma flyktingbarn möts av okända

Uppdaterad
Publicerad

Okända personer plockar upp ensamkommande flyktingbarn på Stockholms central, larmar Migrationsverket. Hur många barn som är på drift är oklart.

Myndighetens presschef Fredrik Bengtsson säger till Rapport i SVT att det förhållandet aldrig hade accepterats för andra barn.

Han beskriver hur personer möter ankommande till Stockholms central, där Migrationsverket har personal för att ta emot flyktingar. Enligt honom uppmanar dessa personer de nyanlända att inte lita på polisen och Migrationsverket och att i stället följa med dem.

– Det kanske är släktingar som tagit dem med sig. Eller så är det vänner, bekanta eller helt okända människor. Vi vet inte vilka de har gått iväg med och det är djupt otillfredsställande, säger Fredrik Bengtsson till TT.

Socialtjänsten har det övergripande ansvaret för de ensamkommande barnen.

– Det är möjligt att socialtjänsten, Migrationsverket och polisen kan samverka på något sätt så att vi får kontroll över situationen, säger Fredrik Bengtsson och döljer inte att omfattningen av problemet är okänt.

Vid färjeterminalen i Trelleborg har liknande scener utspelat sig. Det har fått Migrationsverket att köra ombord på färjorna med sina bussar för att i lugn och ro ge de ankommande korrekt information om asylreglerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Barnen från gatan

Mer i ämnet