Sambolagen är för luddig och leder ofta till orättvisa konsekvenser vid separation och dödsfall, enligt en rapport som Elisabet Hedmark och hennes kollega Eva Adolphson sammanställt.
Antalet sambor ökar
Ungefär 1,2 miljoner svenskar lever i dag i ett samboförhållande. Det är en tredjedel av alla som i någon form lever tillsammans med sin partner. Trots att antalet sambor ständigt ökar, vet få vad som menas med definitionen, enligt rapporten.
-Många tror att allt är lugnt eftersom sambolagen finns, men vi har upptäckt att få vet vad lagen innebär. De flesta tror att den ger större trygghet än den faktiskt gör, säger Elisabeth Hedmark.
Huvudtanken med sambolagen är att par som lever tillsammans ska dela sina gemensamma tillgångar lika vid separation. Elisabeth Hedmark och hennes kollega Eva Adolphson, som tagit initiativ till studien, poängterar att det gäller enbart de tillgångar som har skaffats gemensamt under samboförhållandet. Ofta handlar det om bostad, bil och liknande ägodelar.
Här gömmer sig dock många fällor. Om en person flyttar in i sin partners bostadsrätt, ärver han eller hon inte bostaden om partnern skulle avlida. Den som inte står på kontraktet har inte heller rätt till halva bostaden om paret skulle separera. Detta även om de båda levt tillsammans länge och gemensamt betalat lån och renoveringar.
Många gömda fällor
En annan hake med lagen är, enligt rapporten, att reglerna ofta är till den ena sambons nackdel. Vid en bodelning sammanställs sambornas tillgångar, och om det visar sig att den ena har exempelvis stora huslån, kan hans eller hennes före detta sambo tvingas att betala dem.
-Här borde man se över reglerna, för som det är i dag kan man tvingas betala den andres skulder, men man kan aldrig dra fördel av den andres tillgångar, säger Elisabeth Hedmark till TT.
Ett sätt att ta sig förbi de negativa följderna är att teckna samboavtal. Ett annat alternativ är att skriva ett testamente, till exempel för att sambon ska få ärva sin avlidne partner. Annars går alla tillgångar till den avlidnes barn eller föräldrar.