16 maj är det val till Sametinget och du kan rösta i någon av de 24 vallokalerna runt om i landet, eller poströsta fram till valdagen. Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Sametingsvalet närmar sig – har du bestämt dig ännu?

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar det närma sig, på söndag 16 maj är det val till Sametinget. Är du fortfarande osäker på hur du ska rösta, vill du veta mer om partierna och de olika valfrågorna eller kanske kolla upp dina kunskaper om Sametinget? Då kan du få hjälp här.

I klippet tipsar vår reporter Anna-Karin Niia om vad du kan hitta om sametingsvalet på vår webbsida.

Är du ännu osäker på hur du ska rösta eller är du nyfiken på de olika partiernas hjärtefrågor, då kan du få hjälp på vår specialsida ”Så tycker partierna”. Och här kan du lyssna på våra partiledarintervjuer och lyssna på slutdebatten inför sametingsvalet.

På SVT Nyheter Sametingsvalet 2021 hittar du samlat alla våra videoartiklar som handlar om sametingsvalet.

Sametingsvalet 2021

Den 16 maj kan du rösta i någon av de 24 vallokalerna runt om i landet, eller poströsta fram till valdagen. Brevröstning är det vanligaste sättet att rösta på i sametingsvalet. Men samtidigt underkändes sju procent av brevrösterna vid förra valet. Här får du veta hur du ska undvika de vanligaste missarna.

Valhandläggaren Maria Nordström på Valmyndigheten berättar vad du kan göra om du saknar ditt röstkort.

Och hur bra koll har du egentligen på Sametinget? Glöm för all del inte att göra vårt valquiz!

På SVT Play ser du alla tidigare delar av vårt nya samiska samhällsprogram ”15 minuter från Sápmi”, som under våren fokuserar på sametingsvalet. På lördag sänds det sista programmet innan valet och det handlar om kulturen. Se det på lördag kl.16.05 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sametingsvalet 2021

Mer i ämnet