Foto: Scanpix

Samlad kritik mot förslag om vård för papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Några av Sveriges tyngsta organisationer går nu till samlad attack mot regeringens politik för papperslösa. Ett 60-tal organisationer sågar i ett gemensamt remissvar att alla papperslösa inte ges samma rätt till vård.

–Svaret innehåller en stark kritik mot det förslag som läggs. Förslaget innebär ju tyvärr att man inte tillgodoser rätten till vård på lika villkor, säger Thomas Flodin som är ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd.

Han samordnar också det så kallade Vårdinitiativet. Det består av ett sextiotal organisationer från en stor del av det civila Sverige, bland annat fack som LO och TCO, vårdorganisationer, Sveriges kristna råd, Röda korset och Amnesty.

Formulering retar organisationerna

Nu gör de gemensam sak mot regeringens och Miljöpartiets förslag till vård för papperslösa. En statlig utredning har tidigare kommit fram till att alla papperslösa flyktingar som vistas i Sverige borde erbjudas vård på lika villkor. Men regeringen och Miljöpartiet föreslår att papperslösa under 18 år ska få samma rätt till vård som alla andra. Vuxna ska få begränsad rätt till vård som, enligt förslaget ”inte kan anstå”.

Den formuleringen retar Vårdinitiativets medlemsorganisationer, som vill att alla papperslösa ska få samma villkor. Nu har man skrivit ett gemensamt remissvar.

–Jag tycker det är nonchalant och jag tycker det vore ett anständighetskrav att uppfylla de internationella konventioner som Sverige har undertecknat. Det är också stötande att man tvingar de som arbetar i vården i bryta mot sin yrkesetik och tvinga dem att diskriminera sina patienter, säger Thomas Flodin.

I dag ska remissvaret överlämnas till Socialdepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer