Operatörerna måste då erbjuda samma priser för samtal och mobil surfning i utlandet som de gör i abonnentens hemland.
Under en övergångsperiod fram till slutet av 2016 kan operatörerna klara sig med att erbjuda detta pris i större delen av EU-länderna, för att därefter i princip ha ett och samma pris i hela unionen.
Ska förhandlas i parlamentet
Andra delar i telekompaketet som kommissionen antagit är billigare utlandssamtal och lagligt stöd för ett öppet internet.
Hård lobbying från stora europeiska mobiloperatörer väntas. Förslaget ska också förhandlas med EU-parlamentet innan det slutligt kan antas.
– Lagstiftningen som föreslagits i dag innebär stora nyheter för mobilerna och internet i Europa. EU-kommissionen säger nej till roamingpåslag, ja till nätneutralitet, ja till investeringar och ja till nya jobb, säger ansvariga kommissionären Neelie Kroes i ett skriftligt uttalande.
”En enda marknad i Europa”
Kommissionens ordförande José Manuel Barroso slog i sitt tal på onsdagseftermiddagen fast:
– Fortsatta substantiella framsteg mot en enda europeisk marknad för telekom är avgörande för Europas strategiska intressen och ekonomiska utveckling. Det gäller både för telekomsektorn och för invånare som är frustrerade över att inte ha full och rimlig tillgång till nätet och mobila tjänster.
Bortfall på 60 miljarder
Europas stora telekombolag varnade i somras för det beslut kommissionen just tagit om en gemensam europeisk telekommarknad.
Ett slopande av roamingen skulle innebära ett inkomstbortfall på sju miljarder euro eller motsvarande 60 miljarder kronor fram till 2020, enligt bolagen.
De som drabbas hårdast är inte minst bolagen i turistländerna runt Medelhavet som i dag får 30-40 procent av de totala intäkterna från roaming.
EU-kommissionens telekompaket ska behandlas av medlemsstaterna och EU-parlamentet innan det klubbas slutligt.
Kommissionens förhoppning är att den behandlingen ska gå fort men många ansvariga ministrar kommer sannolikt att utsättas för hårda påtryckningar av de telekombolag som riskerar att förlora mest på förslaget.
Paketet i korthet
- Det ska räcka med ett tillstånd för en teleoperatör för att verka i samtliga 28 medlemsländer. I dag krävs tillstånd för varje land.
- Roamingen försvinner från 1 juli 2014. Operatörerna måste efter det ha samma prissättning för hela unionen, vilket kallas ”roam like at home”. Alternativt måste de göra det tekniskt möjligt för kunderna att välja en annan och billigare operatör under utlandsresan utan att byta simkort. Vissa övergångsregler gäller fram till och med 2016.
- EU sätter stopp för höga påslag på samtal mellan EU-länderna och det gäller både fast och mobil telefoni. Ett fast telefonsamtal ska inte få kosta mer än ett dyrt inrikessamtal. För mobila samtal mellan EU-länder får kostnaden inte överstiga 19 cent plus moms per minut.
- EU inför lagligt stöd för det som brukar kallas öppet internet. Konsumenterna ska ha full tillgång till nätet med den bredbandshastighet de betalar för utan bromsklossar och flaskhalsar.