Susanna Kallur ställs inför stora valet i Skavlan Foto: SVT

Sanna Kallur om graviditeten: Som ett dopingbrott

Publicerad

Den svenska friidrottsstjärnan Susanna Kallur, 34, fortsätter sin satsning mot Rio de janeiro och OS 2016. Men vägen dit har varit tuff. I en intervju med Skavlan som sänds i kväll riktar hon tuff kritik mot sponsorernas särbehandling av kvinnor.

Under flera år präglades hela hennes karriär av envisa skador och avbrutna comebackförsök. Men nu verkar Sveriges häcksprinter vara på väg mot OS-formen. I kvällens avsnitt av Skavlan berättade hon till publikens jubel att satsningen fortsätter.

Men under intervjun riktade hon också skarp kritik mot sponsorernas särbehandling av kvinnliga idrottare som blir föräldrar.

– Man behandlar det rentav som ett dopingbrott. Så krasst känns det. Det händer inte om en kille ska bli pappa.

Dalarnas stora sprinter berättar om egna sponsoravtal som brutits när hon själv blev mamma 2013.

– Jag har för mig att jag haft sådana inskrivet i mina kontrakt, att de haft rätt att avbryta vid graviditet, och det står ju inte i en killes kontrakt, säger hon under intervjun.

Susanna och hennes man Klas fick sin dotter Majken sommaren 2013.

I intervjun berättar hon också om framgångarnas baksida. Och ångesten när skadorna kom efter succéåret 2008.

– Mentalt var det en ganska tuff period. Jag fick tryck över bröstet och panikångestattacker. På nätterna när jag skulle sova kändes det som att bröstkorgen skulle sjunka ihop, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer