Den franske journalisten Nicolas Hénin berättar i SVT:s Skavlan om tiden i IS fångenskap. Foto: TT

Nicolas Hénin var gisslan hos IS: ”De är barnsliga”

Uppdaterad
Publicerad

Nicolas Hénin satt fången hos terrororganisationen IS i tio månader. Nu berättar han i SVT:s ”Skavlan” om sina fångvaktare och beskriver dem som korkade och barnsliga.

Den franske journalisten Nicolas Hénin arbetade för tidningen Le Point i Syrien när han kidnappades av medlemmar i terrororganisationen Islamiska Staten i närheten av staden Raqqa. Tillsammans med en grupp andra journalister och utlänningar hölls han fången i tio månader i Raqqa, IS självutnämnda huvudstad.

I SVT:s Skavlan berättar han nu om sina fångvaktare. En av dem var Mehdi Nemmouche, 29-åringen som misstänks för terrorattentatet mot Judiska museet i Bryssel 2014, då fyra personer sköts ihjäl.

Terroriströrelsen IS

Terrorist ville ha tv-program

– Han är extremt barnslig och väldigt narcissistisk. Han tillbringade timmar med oss, pratandes om franska tv-program. Han ville bli stjärna i en av de här tv-programmen som handlar om brott och kriminella. Jag fick känslan av att han åkte till Syrien och gick igenom allt detta bara för att få en egen tv-show, berättar Nicolas Hénin i Skavlan.

Nicolas Hénin ställdes också öga mot öga med den ökände IS-bödeln som kommit att gå under namnet ”Jihad-John”. Den nu dödförklarade terroristen har förekommit i flera videor på internet där han halshugger människor. ”Jihad-John” avrättade minst sju av Hénins medfångar.

– Det här var en extremt våldsam kille. Han ville framstå som hjärnan bakom alla de här kidnappningarna som IS gör. Han var galen. Men också smart på något sätt.

Skola för terrorister

– De flesta av de här killarna är korkade och barnsliga, men han var smart. Han visste hur han skulle manipulera västerländska medier och jag tror att han ligger bakom många av de horribla videor vi har sett på nätet, fortsätter Nicolas Hénin.

Hénin har skrivit en bok om IS och tiden i fångenskap. Titeln ”Jihad Academy – Rise of the Islamic State” anspelar på att IS är som en sorts skola för jihadister. Han fick inspiration till titeln av att träffa de unga männen i Raqqa.

– På ett sätt är IS någon typ av galet produktionsbolag som gör dokusåpor för att ge berömmelse och kändisskap till människor som inte har några liv.

Väst har gått i IS fälla

Hénin berättar också om flygbombningarna i Syrien och menar att när Frankrike, Ryssland och andra stormakter nu intensifierar bombningarna mot Islamiska Staten går västmakterna i IS fälla.

– Det är inte de med flest vapen eller den mest moderna vapenarsenalen som kommer att vinna kriget i Syrien. Vinnaren kommer vara den part som har fått med det syriska folket på sin sida. Jag anser att genom att bomba Syrien fortsätter vi att distansera det syriska folket från oss. Vi knuffar dem till IS som tar emot med öppna armar. Det här gynnar IS agenda, säger Nicolas Hénin.

På grund av detta kan Frankrike inte utöka sina flyganfall, eftersom det tjänar IS syften, menar Nicolas Hénin. Samtidigt kan man inte backa ur nu, eftersom det skulle ses som en enorm propagandaseger för IS efter attackerna i Paris, anser han.

– Det här är vad jag kallar för en fälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet