Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Myterna kring etanolet är många – men vad stämmer egentligen? Hör experten i klippet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sant eller falskt: Är etanol sämre för klimatet än fossila bränslen?

Uppdaterad
Publicerad

Att etanolbilar oftare får motorproblem, är dåligt för klimatet och bidrar till matbrist i den fattiga delen av världen är återkommande påståenden i debatten. Men vad säger egentligen forskningen?

Antalet nyregistrerade etanolbilar har minskat stadigt efter den negativa mediedebatten för tio år sedan, vilket innebar att allt färre bilproducenter satsade på etanolbilar. Det menar Pål Börjesson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds tekniska högskola.

– Detta har i sin tur inneburit ett försäljningen av E85 minskat ytterligare. Däremot ökar den så kallade låginblandningen av etanol i bensin som används av vanliga bensinbilar, säger han.

Det finns dock andra länder där etanolbilar ökar, till exempel Frankrike, där man ger ekonomiskt stöd för att konvertera bensinbilar till etanolbilar för att minska klimatutsläppen.

– Detta skulle vara fullt möjligt även i Sverige om nya riktade styrmedel infördes vilket har diskuterats men inte beslutats, säger Pål Börjesson.

Professorn om E85: En politisk fråga

Vad finns det för nackdelar med etanol?

–  Globalt finns det etanol som har sämre klimatnytta, men den etanolen kommer inte till Europa. Inom EU har man styrt upp olika kriterier för att vi bara ska använda bra etanol, säger Pål Börjesson.

Han menar att E85 brottas med ett skamfilat rykte, som i stora delar bygger på osaklig kritik.

Varför är det då inte fler etanolbilar på vägarna i Sverige?

– Etanolen har kommit i skymundan av andra alternativ, till exempel satsningen på elbilar. Den negativa mediedebatten gjorde också att politikerna ändrade sig så att etanolen inte premierades lika mycket.

Pål Börjesson menar att det blev ”en ond spiral”.

– Även om man i efterhand har visat möjligheterna med etanol har det ändå inte vänt. Konsumenterna blev lite brända, då är det svårt att komma tilllbaka.

I klippet reder Pål Börjesson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds tekniska högskola, ut sanningshalten i några vanliga påståenden om etanol.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet