Vad är sant eller falskt om ramadan?

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds den muslimska fastemånaden ramadan men är det så att alla muslimer fastar? Och är ramadan jobbigare här i Norden än i andra delar av världen?

– Vissa år är det tuffare här, säger Sarah Delshad, föreningen Muslimska feminister.

Ramadan inträffar den nionde månaden i islams kalender, vilket också innebär att den flyttar sig elva dagar bakåt varje år enligt den västerländska kalendern.

Fastan är en av islams fem grundpelare. Under månaden ska en muslim avstå från mat, dryck och sex, från gryning till solnedgång.

– Nej, alla fastar inte, Sarah Delshad, som är frilansjournalist och grundare av föreningen Muslimska feminister.

I videon ovan reder Sarah Delshad ut tre vanliga myter om ramadan.

Fakta: Ramadan

  • Ramadan är den muslimska fastemånaden. Den inträffar den nionde månaden i islams kalender, vilket också innebär att den flyttar sig elva dagar bakåt varje år enligt den västerländska kalendern.
  • Under ramadan ska man inte äta eller dricka från soluppgången till solnedgången. Man ska också avstå från sex, behandla sina medmänniskor väl och ge gåvor till fattiga.
  • Ramadan avslutas med en fest i tre dagar som kallas Eid al-fitr.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.