Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Imamen Ismail Abu Helal tycker inte att pandemilagen strider mot religionsfriheten. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Moskén i Växjö öppnar lagom till ramadan – men håller sig till pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

I ett år har moskén i Växjö hållit helt stängt för besökare. Men nu – lagom till ramadan – hoppas imamen Ismail Abu Helal på att kunna välkomna ett fåtal besökare igen.
– Vi kommer följa reglerna och hålla avstånd, säger Ismail Abu Helal.

Den heliga fastemånaden ramadan inleds idag, den 13 april. Vanligtvis brukar moskén vara full av besökare, men på grund av pandemin har församlingen i Växjö tvingats hålla stängt under ett helt år.

– Det är väldigt tråkigt men folk förstår, säger imamen Ismail Abu Helal.

Men nu ser det ut som att moskén kommer kunna öppnas upp igen, sakta men säkert. Styrelsen för Stiftelsen Växjö Muslimer har varit i kontakt med Länsstyrelsen om vilka regler som kommer gälla i moskén.

– Om vi har en organiserad bön får vi vara åtta personer, men om det är oorganiserat får fler komma in, säger Avdi Islami, styrelseledamot och biträdande rektor på Växjö Islamiska Skola.

”Myndigheterna vet bäst”

Frågan kring restriktionerna i helgedomar, som kyrkor och moskéer har varit het. Senast igår berättade SVT om prästen i Göteryd som medvetet valde att bryta mot pandemilagen, och motiverade det med att pandemilagen strider mot religionsfriheten.

Men när Ismail Abu Helal får frågan om hur han ser på detta, svarar han snabbt att han litar på att myndigheterna vet bäst.

– Jag tycker inte pandemilagen går emot grundlagen. Enligt vår religion, som förpliktar oss att gå till moskén och be, handlar det om att rädda liv i första hand, säger Ismail Abu Helal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet