Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
— Det kändes vanskligt. Jag ville ju inte bryta mot pandemilagen, säger Karl-Henrik Wallerstein. Foto: Olof Peterson

Prästen i Göteryd bröt medvetet mot pandemilagen: ”Måste följa Gud”

Publicerad

Kyrkor får bara släppa in åtta personer på gudstjänster enligt pandemilagen. Men när en familj för mycket dök upp på gudstjänsten i Göteryd valde prästen Karl-Henrik Wallerstein att följa sina prästlöften och sunda förnuft – istället för pandemilagen.  
— Lagen är djupt orättvis, säger han till SVT.

På Marie Bebådelsedag i mars hölls en gudstjänst i Göteryds kyrka. Besökarna ska enligt rutiner boka in sig, men den här dagen dök barnfamiljen som sagt att de skulle närvara inte upp.

Andra besökare utan anmälan släpptes in istället, men precis när gudstjänsten skulle starta anlände familjen som tidigare anmält sitt besök. Då satt redan åtta personer inne i kyrkan.

Just denna dag fanns ingen annan gudstjänst att hänvisa familjen till. Då ställdes prästen Karl-Henrik Wallerstein inför ett dilemma, vilket Smålänningen var först att rapportera om.  

Prästlöftet

— Ett bibelord som ekade i mitt hjärta var “Du måste följa Gud mer än människor”, säger Karl-Henrik Wallerstein.

Han menar att hans prästlöften i detta fall vägde tyngre än den tillfälliga pandemilagen.

—  Alla präster måste följa sitt samvete.

902 kvadratmeter kyrka

Göteryds kyrka är 902 kvadratmeter stor. Pandemilagen säger att endast åtta personer är välkomna på gudstjänster, exklusive personal. Men för handeln och museum gäller regeln om en person per tio kvadratmeter. Om kyrkor behandlats på samma sätt hade kyrkan i Göteryd kunnat ta emot 90 besökare.

— En sådan här stor kyrka hade man med sunt förnuft kunnat använda på ett annat sätt. Här är pandemilagen djupt orättvis, säger Karl-Henrik Wallerstein.

Riskerade inte du människors hälsa genom att släppa in för många i kyrkan?

— Nej, för då hade det var att riskera folks hälsa på museum, säger Karl-Henrik Wallerstein.

Händelsen blev anmäld till länsstyrelsen som har tillsynsansvar. Ärendet blev nedlagt då församlingen försäkrat länsstyrelsen om att de förstår lagen och att det inte kommer upprepas.  

— Jag lider med länsstyrelsen som har att göra med präster som mig, säger Karl-Henrik Wallerstein.

Kollision

Totalt befann sig 19 personer på gudstjänsten, varav fem räknades som personal. Det betyder att 14 personer var besökare, och det är sex för många enligt pandemilagen. 

— Det var en knepig situation. Pandemilagen vill ju skydda liv, och religionsfriheten innebär ju rätten att möta Gud. Där blir det en kollision, säger Karl-Henrik Wallerstein. 

Karl-Henrik Wallerstein understryker att han är medveten om att han bröt mot lagen och att det var fel, men tillägger att kyrkan nu har stärkt sina rutiner och att det inte kommer hända igen. Han ångrar däremot inte att han vid tillfället följde sina prästlöften. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet