Pandemilagen, som presenterades av socialminister Lena Hallengren (S), i december begränsar tillgången till kyrkan. Kanske gör myndigheterna fel, menar professor Magnus Hagevi. Foto: TT,SVT

Professor tror kyrkan får rätt: ”Finns inga undantag i religionsfriheten”

Uppdaterad
Publicerad

Religionsfriheten är en av Sveriges starkaste grundlagar, som bara får begränsas i nödfall. Men under pandemin har kyrkor och andra samfund fått kraftiga begränsningar.

– Jag har fortfarande inte sett en präst eller liknande bli dömd för att bryta mot den här lagen. Det kanske är så att myndigheterna misstänker att det inte går så jättebra i domstolarna, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Religionsfriheten i Sverige är grundlagsskyddad genom regeringsformen och säger att alla har frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion.

Absolut rättighet

Religionsfriheten är dessutom som en absolut rättighet – det finns inga undantag, enligt Magnus Hagevi. Däremot kan utövandet begränsas av nödvändiga åtgärder för den allmänna säkerheten eller hälsan.

Men sedan i november får kyrkorna bara ha åtta besökare vid sina gudstjänster, oavsett hur stor kyrkan är.

En begränsning som ifrågasatts på flera håll, bland annat av biskopen Fredrik Modéus. Och vissa kyrkor har brutit mot lagen – katolska kyrkan i Jönköping hotas av ett rekordhögt vite efter att de släppte in hundratals personer under en söndagsförmiddag.

Myndigheterna kan få fel

I mars valde prästen Karl-Henrik Wallerstein i Göteryd i Småland att släppa in en familj i den kyrkliga värmen – trots att besökarantalet då blev 13 – något han blev anmäld till länstyrelsen för. Men enligt Magnus Hagevi är det inte alls säkert att Länsstyrelsen får rätt om man skulle dra detta till sin spets.

– Det kanske inte är så att det är prästen som har gjort fel, utan myndigheterna, säger Magnus Hagevi.

Hör mer om hans syn på religionsfriheten och grundlagen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.