Efter vår rapportering agerade länsstyrelsen blixtsnabbt. Katolska kyrkan har nu fått ett föreläggande om att endast åtta personer får besöka gudstjänsten. Foto: Ulrica Abrahamsson

Rekordhögt vite hotar Katolska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Katolska kyrkan hotas av rekordhögt vite, 100 000 kronor, om inte gudstjänsterna med fler deltagare än lagen tillåter upphör. Länsstyrelsen agerade blixtsnabbt efter SVT:s publicering och istället för att skicka beslutet med post lämnades det över direkt av länsstyrelsens personal för omedelbar påskrift.

– Det gör att det nu gäller redan före påsk, säger Johanna Hänninen, tillsynchef för covid-19 på länsstyrelsen i Jönköping.

Föreläggandet utfärdades efter att vi rapporterat om hundratals personer i kyrkan under söndagsförmiddagen. I ett muntligt godkännande har kyrkan haft tillåtelse att låta församlingsmedlemmar följa gudstjänsten i kyrkan via storbildsskärm i tre olika salar förutsatt att de var max åtta personer i varje rum.

När SVT besökte lokalerna i samband med en bokad intervju med kyrkoherden i söndags förmiddag, fanns ett hundratal personer på plats. Enligt kyrkoherden hade de tre gudstjänsterna på förmiddagen haft 300-400 besökare. Under eftermiddagen hölls ytterligare gudstjänster.

När vi under onsdagen besöker Katolska kyrkan får vi beskedet att vi inte är välkomna dit. Kyrkoherden är bortrest och vill inte svara på journalisters frågor. Det gör att vi inte kan få svar på hur de ser på föreläggandet, hur påsken ska firas i kyrkan och hur gick det till när kyrkan samlade så många människor mitt i ett allvarligt läge av pandemin.

Rekordstort vitesföreläggande

På sociala medier meddelar kyrkan att man från och med nu enbart kommer ha åtta besökare vid gudstjänsten.

Hittills har länsstyrelsen i Jönköping bara utfärdat enstaka förelägganden med hot om vite gällade pandemilagen. En livsmedelsbutik fick viteshot om 2 000 kronor. Vid demonstrationerna i Malmö och Stockholm handlade det om belopp på 25-50 000 kronor, enligt Johanna Hänninen.

– Man utgår från det belopp man tror behövs för att den som får ett föreläggande också ska följa det, säger hon. För Katolska kyrkan har vi gjort bedömningen att 100 000 kronor är det beloppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.