Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvinner salmonellan om man sköljer av kycklingen först? Och är bakterien ovanligare i andra länder? Åsa Rosengren på Livsmedelsverket reder ut myterna. Foto: Foto: SVT/Storyblocks

Fem saker du kanske inte visste om salmonella

Uppdaterad
Publicerad

Under året har det skett rekordstora salmonellautbrott i Sverige. Men hur ska du skydda dig från bli sjuk – och kan man verkligen skölja av bakterierna från exempelvis kyckling?

Det finns många sätt att skydda sig mot salmonella, men vissa vanliga metoder kan till och med vara skadliga säger Åsa Rosengren som är rådgivare och mikrobiolog hos Livsmedelsverket.

– Bakterierna riskerar till och med att spridas, så gör inte det, säger hon om det populära knepet.

Men vilka delar av ägget kan egentligen bära på salmonellabakterien, och kan den sprida sig i kylen?

Hör experten sortera sant från falskt i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.