Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan man svimma av levande ljus nära ansiktet? Och är det sant att barn svimmar oftare än vuxna? Här svarar läkaren Holger Theoblad på fem påståenden om svimning. Foto: TT/SVT

Sant eller falskt om svimningar

Uppdaterad
Publicerad

Det är Lucia i Domkyrkan i Göteborg och plötsligt svimmar ett barn. Det visar ett Tiktok-klipp som i skrivande stund har nästan en miljon visningar – och i kommentarerna spekuleras det kring en enda sak: Är det på grund av ljusen eller inte?

I dagarna har barn och ungdomar runt om i Sverige förberett sig på att tränga sig i proppfull aula eller kyrka och sjunga Nu tändas tusen juleljus inför förväntansfulla föräldrar.

Barn som ska lussa i det traditionsenliga luciatåget får ofta tipset att röra på benen och inte hålla de levande ljusen för nära ansiktet – för då kommer de att svimma.

Just det här har det surrats kring i kommentarerna under ett viralt Tiktok-klipp från luciafirandet i Göteborgs domkyrka, där tre barn ska ha svimmat.

– Står man upp under en längre period och exempelvis inte ätit eller druckit på ett tag kan man svimma, säger Holger Theobald, specialistläkare och docent i allmänmedicin på KI.

Men kan man verkligen svimma av levande ljus? Och är det sant att barn svimmar oftare än vuxna? I videon går läkaren Holger Theobald igenom fem påståenden om svimning.

Enligt Kim Ytterstedt, som filmat videon, fick barnet som svimmade snabbt hjälp och mår nu bra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hörs en duns under luciatåget i Domkyrkan i Göteborg – har setts över en miljon gånger på Tiktok. Foto: Kim Ytterstedt/Tiktok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.