En 50-årig man från Kina står åtalad för misstänkt spioneri på tibetaner i bland annat Sverige. Enligt Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage på Säpo, är brottet vanligare än man tror. Foto: SVT

Säpo: Flera länder spionerar på flyktingar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder ägnar sig åt flyktingspionage i Sverige, enligt Säpo. På tisdag börjar rättegången mot en 50-årig kinesisk man som misstänks för att ha spionerat åt Kina på tibetanska flyktingar i Sverige. Trots Säpos konstaterande är det ett mycket ovanligt åtal – endast det tredje som rör flyktingspionage på tio år.

Enligt svenska Säkerhetspolisen, Säpo, förekommer det flyktingspionage än vad som blir allmänt känt i Sverige. Men de tre stater myndigheten är beredd att peka ut i nuläget är Iran, Ryssland och, som i det nu aktuella fallet, Kina.

– Den här typen av brott är inte helt ovanlig och den har funnits under lång tid i Sverige, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage på Säkerhetspolisen.

Täckmantel som diplomater

Ändå har bara två personer tidigare åtalats under de senaste 10 åren. 2010 dömdes en då 62-årig uigurisk man till ett år och tio månaders fängelse för att ha spionerat på sina landsmän för Kinas räkning. 2013 dömdes en burundisk man till åtta månaders fängelse för att ha spionerat åt Rwanda.

– Utredningarna i sig är svåra. Men sedan är vår inriktning att försöka störa ut den här verksamheten, förhindra att den överhuvudtaget sker och då blir det inga åtal.

Exakt hur det går till, vill han inte kommentera. Men han säger att det även är vanligt att spioner går under täckmantel som diplomater. Då kan de inte åtalas i Sverige – istället kan Utrikesdepartementet fatta ett beslut om att de ska utvisas. UD kommenterar inte sådana ärenden, så det går inte att veta hur ofta det sker.

Folk för rädda för att prata

Är detta en verksamhet som fortsätter även efter den här rättegången tror du?

– Det skulle jag tro, men jag hoppas också att vi visar att det här är någonting som vi tar på allvar och jobbar med. Vi kommer att försöka uppdaga all sådan här verksamhet.

En utmaning för Säpo är att folk är för rädda för att prata.

– En del som har flytt till Sverige har dåliga erfarenheter med sig från sina hemländer, exempelvis säkerhetstjänster som kanske understödjer en diktatur, säger Daniel Stenling.

”Viktig signal till Kina”

Det kan göra att de inte vill ta kontakt med svenska myndigheter, menar han.

– Det är vårt uppdrag att jobba så att vi kommer på en god relation med de individerna.

Att Sverige nu ställer en kinesisk medborgare misstänkt för spionage inför rätta sänder en viktig signal till Kina, menar Jamyang Choedon, ordförande för Tibetan Community in Sweden. Samtidigt berättar hon att inga av hennes landsmän som har släkt kvar i Tibet längre vågar delta i föreningens aktiviteter.

– Men vi tibetaner måste hålla ihop oss och ha fokus framåt.

Hon betonar att det är viktigt att dra lärdom från det tidigare fallet i Sverige, som rörde uigurer, en folkgrupp som bor i nordvästra Kina.

– Det blev väldigt jobbigt för dem. Men vi ska inte bli splittrade, säger hon.

Den åtalade 50-åringen förnekar brott. Rättegången väntas pågå åtminstone fram till den 22 maj. Foto: SVT

Förnekar brott

Den åtalade 50-åringen förnekar brott.

– Enligt mitt sätt att se så bygger det här målet på indicier, säger hans försvarsadvokat Mikael Söderberg.

– Och han menar att han absolut inte har varit någon form av spion gentemot sina landsmän.

Rättegången väntas pågå åtminstone fram till den 22 maj.

Fakta

Främst icke-demokratiska länder använder sig av flyktingspionage för att kontrollera de landsmän som finns i Sverige och inte sympatiserar med regimen. De är intresserade av vilka som tillhör oppositionen, vilka åsikter de har och vilken verksamhet de bedriver, enligt Säkerhetspolisen. Ofta sker det genom att man sätter press på släktingar i hemlandet.

50-åringen greps i februari förra året efter en resa till Polen. Enligt åtalet hade han då på sig 6000 amerikanska dollar i kontanter. Han ska ha haft pengar gömda i askar för kinesisk medicin.

I Polen ska han regelbundet ha träffat en kinesisk ambassadsekreterare, som betalat honom för information om tibetaner.

Uigurer är ett turkfolk som främst lever i Xinjiang-provinsen i nordvästra Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.