Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör säkerhetspolischefen, Charlotte von Essen, om länderna som utgör det största hotet mot Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT

Säpo: Ryssland, Kina och Iran största hoten mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige befinner sig i ett allvarligt omvärldsläge – och hoten kommer från både främmande makt, som Ryssland, och våldsbejakande extremister.

Det varnar Säkerhetspolisen för i sin årsrapport som presenteras på onsdagen.

Det svåra säkerhetsläget kommer att bestå under en längre tid, skriver Säkerhetspolisen i sin lägesbild för 2023-2024. Hotbilden har också blivit allvarligare sedan senaste bedömningen.

I rapporten pekar Säpo ut ”framför allt Ryssland” men även Kina och Iran för att utgöra de största säkerhetshoten mot Sverige. Man uppger även att de tre länderna till viss del samverkar med varandra.

Sår splittring och polarisering

– Hoten mot Sverige är komplexa. Vi ser att främmande makt och våldsbejakande extremister agerar på ett sätt som innebär att hoten går in i varandra och förstärks. De underblåser splittring och polarisering, säger säkerhetspolischefen Charlotte von Essen.

Säpo uppger att utvecklingen innebär ett ”ökat tryck på det svenska samhället” och att händelser i omvärlden ytterligare förstärker hotbilden. Charlotte von Essen varnar för att det försämrade säkerhetsläget ska börja betraktas som normalt.

– Det är farligt eftersom det då finns risk ingen längre ser de gradvisa förändringarna och att vi inte längre har den beredskap som behövs.

AI och farliga ”ombud”

I rapporten varnar Säpo även för att främmande makt i allt högre grad kan använda AI som ett medel för att förstöra säkerhetskänslig svensk verksamhet. Dessutom kan de utnyttja våldsbejakande extremister och andra typer av organisationer och individer som ombud för att hota Sverige, utan att det går att spåra tillbaka till dem själva som anstiftare.

– Det kan handla om att svartmåla Sverige eller öka polariseringen. Det kan i sin tur påverka andra skeenden, inte minst attentatshotet. I samband med förra årets koranbränningar vet vi att utländska aktörer utnyttjade situationen.

Säpo pekar också på hot mot nya arenor, som rymden och Arktis. Både Ryssland och Kina bedriver redan i dag säkerhetshotande verksamhet i nordligaste Sverige, enligt Säpo. Ryssland med syfte att störa den militära förmågan, Kina med ambitionen att bli en stormakt i polartrakterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.