Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överbefälhavare Micael Bydén anser att Sverige inte är tillräckligt förberedda för konsekvenserna av en krigssituation. Foto: Rickard Collsiöö

ÖB: Måste förbereda oss på krigstider

Uppdaterad
Publicerad

Överbefälhavare Micael Bydén riktar en tydlig uppmaning till svenskarna – förbered dig för krig.

– Jag tycker att man ska ställa sig de enklaste basala frågorna. Om det som händer i Ukraina idag händer här imorgon, är jag då förberedd? säger han till SVT Nyheter.

Micael Bydén betonar att Sverige befinner sig i det svåraste säkerhetsläget sedan andra världskriget och att det är Ryssland som står för hotet.

– Man fortsätter att genomföra ett storskaligt krig och fortsätter satsa. Då kan man inte utesluta att man också kommer gå i andra riktningar, säger han.

– Det gör att vi behöver förbereda oss så långt som möjligt, på alla nivåer, i hela samhället.

Bydén: Är inte tillräckligt förberedda

Ansvaret för att vara förberedd ligger på var och en, både på makthavare och privatpersoner, enligt Micael Bydén.

Han anser att vi inte är tillräckligt förberedda idag.

– Om jag inte är krigsplacerad ska jag med stor sannolikhet gå till mitt jobb. Vi ska se till att ha ett robust samhälle där de samhällskritiska funktionerna som barnomsorg, äldrevård, sjukvård och skolor är igång så långt som möjligt.

– Om vi har den inställningen och ser till att samhället fungerar så normalt som möjligt i en mycket onormal situation, då kommer vi att kunna stå emot. Vi är inte där.

SVT: Man måste förstå att det kan bli krig i Sverige?

– Svaret är ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.