Rysslands krig i Ukraina tar stora resurser i anspråk. Men Ryssland arbetar för att ”så snart man kan” bygga upp sin militära förmåga igen – och därmed utgöra ett direkt hot mot Sverige och resten av Europa.
– Ryssland ställer nu om sitt samhälle för att fortsätta kunna föra ett kostsamt och förödande krig, säger Thomas Nilsson, chef för Must, som pekar på ett komplext världsläget med flera parallella kriser.
Han konstaterar även att Ryssland har fortsatt förmåga till marina operationer i Östersjön.
– Vi vet ju att Ryssland har intresse och närvaro på och över Östersjön.
”Måste göra mer”
I rapporten manar Must svenska myndigheter i totalförsvaret att agera, och det snabbt.
– Det krävs att vi alla måste kavla upp och göra mera, och vi måste göra det under ganska kort tid, för tiden är inte på vår sida. Vi har mycket att göra men vi måste utveckla totalförsvarsförmågan men också hela samhällets robusthet.
Hur pass bråttom är det?
– Det är väl så pass bråttom att vi kanske då inte kan säga när vi måste vara klara, men vi har dragit slutsatsen att vi måste vara igång nu, det finns ingen tid för något andrum, utan vi måste agera i dag.
Vad innebär det för svensk säkerhet om Trump kommer till makten i USA?
– Om amerikansk inställning och agerande gentemot europeisk säkerhet skulle ändras mot det vi har sett på senare tid, så kommer det naturligtvis ha en stor påverkan på europeisk säkerhet, och Sverige är en del av den, så det kommer naturligtvis ha en påverkan.
Must varnar även för en omfattande underrättelseverksamhet mot Sverige, och man pekar särskilt ut Ryssland, Kina och Iran.
– Det handlar om storskaliga och långsiktiga åtgärder i syfte att störa vitala svenska system och få tillgång till skyddsvärd information.
MUST: EN HEMLIG ORGANISATION
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en avdelning på Försvarsmaktens högkvarter.
Must har huvudansvar för att klarlägga säkerhetshot mot Försvarsmakten. Det kan handla om främmande underrättelseverksamhet såsom spioneri, terrorism och sabotage.
Avdelningen bedriver också försvarsunderrättelsearbete till stöd för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik.
Merparten av Musts arbete är sekretessbelagt. Även till synes oförargliga uppgifter såsom storleken på Musts budget, antalet anställda och antalet underrättelserapporter till de två uppdragsgivarna, Försvarsmakten och regeringen, hålls hemligt.