Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är en fråga om symbolvärde, snarare än strategisk betydelse, säger Jörgen Elfving, fd överstelöjtnant. Foto: SVT/Reuters

Experten: Avdijivka ingen större strategisk betydelse för Ryssland

Publicerad

Ukrainas förlust av staden Avdijivka har inte någon större strategisk betydelse för krigets utveckling, enligt Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant.

– Det är mer en fråga om symbolvärde för båda sidor.

Natten mot lördagen meddelande Ukrainas nya försvarschef, Oleksandr Syrskyj, att armén drar sig ur Avdijivka.

– Ur ett ryskt perspektiv innebär det här att om man tar staden så har Ryssland nått sin första militära framgång sedan Bachmut föll i maj, säger Elfving och fortsätter:

Kriget i Ukraina

– Den här gången är det dessutom de ryska militära styrkorna som tar staden och inte som i Bachmut Wagnergruppen.

De ryska framgångar i Avdijivka kommer därutöver lägligt i förhållande till ryska presidentvalet om en månad påpekar Elfving.

Ingen kapacitet för större offensiv

Ukrainska armén väntas nu dra sig tillbaka till förberedda försvarsställningar och ingen av sidorna bedöms ha kapacitet för någon större offensiv.

– Det vi kommer se framgent är fortsatta lokala anfall och motanfall.

Ukrainas försvarschef har sagt att man kommer återvända till Avdijivka. Enligt Elfving är det osannolikt.

– Jag ser det mer som ett önsketänkande.

Ammunitionsbrist i Ukraina

Bakslag i Avdijivka har enligt Elfving uppenbara kopplingar till bristen på ekonomiskt stöd från väst. USA har sedan i fjol tvistat om ett stödpaket till Ukraina men förslaget har blockats av kongressen.

– I och med att det amerikanska stödet har uteblivit så har det lett till ammunitionsbrist på den ukrainska sidan. Idag skjuter Ukraina bara cirka 2000 artillerigranater. Det är betydligt mer på den ryska sidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet